Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

Westlandia en Quick spelen gelijk in enerverend duel

Gepubliceerd op 20 januari 2018 door Marcel de Kler

Niet de gebruikelijke zondag, maar al op zaterdagavond werd de regioderby tussen Westlandia en Quick gespeeld. De gastheren wilden kijken of het zaterdagavond voetballen zou aanslaan en hadden hiervoor ook de nodige gezelligheid voor de derde helft geregeld. Wellicht dat de miezerige regen voor sommigen een excuus was, want het was nog niet zo druk langs de lijn, als dat men gewend is in het Westland. Degenen die er wel waren, zagen een erg aantrekkelijke wedstrijd, die tot de laatste minuut bleef boeien onder de fraai vernieuwde LED verlichting. Quick speelde hierbij niet in het gebruikelijke tenue, want beide teams met witte broeken is niet toegestaan. Vandaar het hemelblauwe tenue, met marineblauwe broek, conform kledingadvies van de KNVB.

Ongeveer vanaf de aftrap liet Westlandia zien de nare smaak van het thuisverlies tegen HBS van vorige week weg te willen spelen. Meteen werd de aanval gezocht en dit sorteerde in een grote kans voor jeugdspeler Killian van Mil, maar hij zag zijn inzet op de vuisten van Quick doelman Jari Puister uiteen spatten. Het bleek een sein voor een openingsoffensief te zijn, want het was eenrichtingsverkeer richting Puister. Quick speelde slordig en kon geen moment controle over de wedstrijd krijgen. De gastheren speelden vol op de aanval, al leverde dit nog geen echte grote kansen meer op. Het was in de eerste twintig minuten dan ook wachten op een doelpunt.

Geheel tegen de verhoudingen kwam er na 21 minuten ook een doelpunt op het scorebord, al was deze voor de Haantjes. De voorhoede zette goed druk en de bal werd van Nick van Vliet ontfutseld door Roderick Meinema. Hij verschafte zichzelf hiermee een vrije doortocht richting doelman Edgar Leerdam en schoof de bal beheerst langs de ervaren doelman voor de 0-1. Westlandia leek even van slag en Quick had enkele minuten later de genadeklap al kunnen uitdelen. Na een goede aanval werd de bal voorgezet door Virgil Tjin-Asjoe en kon Roderick Meinema hard inkoppen. Met een fraaie reflex kon doelman Leerdam de bal met zijn voet nog uit het doel houden en in de rebound legde Frank van der Heiden de bal verkeerd terug en was de kans weg.

Toch bleef Quick onrustig spelen en hielp zodanig Westlandia indirect aan een doelpunt halverwege het eerste bedrijf. Op het middenveld werd onhandig balverlies geleden en met een fraaie steekbal werd Jedsel Markes weggestuurd richting doelman Puister. Uit een lastige hoek wist hij de bal toch snoeihard binnen te werken via de voeten van Puister en zo kwam de stand weer in evenwicht; 1-1. Hierna kwam de wedstrijd helemaal los en werd het een genot voor de toeschouwers. Het was dan niet altijd even goed, maar dat was ook soms lastig op het spekgladde kunstgrasveld. Wel golfde het spel op en neer en speelde beide teams vol en onbevangen op de aanval.

Westlandia Had het meeste balbezit, maar kon lastig door de taaie Quick defensie heenkomen voor meer grote kansen. Eenmaal leek de piepjonge Van Mil op weg naar een kans, maar doelman Puister gleed op tijd zijn doel uit en onderschepte de bal. Hierbij was er even contact en bleef Puister, geraakt aan zijn neus, liggen. Gelukkig voor de Haantjes kon hij na een redelijk lange behandeling weer verder. Westlandia had het meeste balbezit, maar juist Quick kreeg de volgende grote kans. Na krap veertig minuten spelen werd Roderick Meinema weer op avontuur gestuurd middels een knappe steekbal, maar ditmaal leek hij minder zelfverzekerd. Zijn inzet was net te zacht om doel te treffen en ook de inlopende Can Memisoglu had de bal nog binnen willen glijden, maar verdedigend kon Mitchel Jacobs nog net herstellen.

Tot de rust kreeg Remon van Bochoven namens Westlandia nog twee kopkansen, maar beide keren kon doelman Puister de bal eenvoudig keren. Marc Boshoff was namens de Haagse ploeg nog gevaarlijk, maar zijn schot kon ook eenvoudig gekeerd worden door doelman Leerdam. Zo konden beide teams dus de thee nuttigen met een 1-1 tussenstand. Trainers Edwin Grünholz en Paul van der Zwaan zullen genoeg stof tot bespreken hebben gehad, maar of de spelers daar oor voor hebben gehad is de vraag. Het werd na rust namelijk nog leuker om te kijken.

De groen-witten begonnen wederom sterk van meet af aan en kregen dan ook de eerste kans. Na een goede aanval kwam de bal voor de voeten van Killian van Mil, maar hij schoot van dichtbij net naast het Haagse doel. Quick had het nog altijd moeilijk om onder de druk van Westlandia uit te voetballen en binnen het uur spelen hadden de gastheren nog twee kopkansen gehad. Jeroen Spruijt’s inzet was te zwak en Nick van Vliet kopte uit een hoekschop net naast. Halverwege het tweede bedrijf leek Westlandia dan eindelijk op een terechte voorsprong te komen. Na weer een goede aanval kwam de bal voor de voeten van Killian van Mil, maar zijn inzet kon gekeerd worden door doelman Puister. In de rebound scoorde Remon van Bochoven met een fraaie omhaal, maar dat was in buitenspel positie, waardoor arbiter Hensgens de treffer terecht annuleerde.

Pas hierna liet Quick zich voor het eerst serieus zien voor het doel van Leerdam, al werd die niet heel zenuwachtig van het zachte schot van Can Memisoglu. Hierna volgde weer een goede aanval van Quick, waarbij na een schitterende snelle combinatie de bal voor de vrijstaande Rachid Bouyaouzan kwam. Hij leek er zelf van te schrikken, want hij schoot in zeer kansrijke positie over. Aan de andere kant spatte een zwabberend afstandschot van Patrick Batist uiteen op de lat en kwamen de Haantjes goed weg, al leek doelman Puister de bal vakkundig op de lat te kijken. Ook een kunst natuurlijk.

In het laatste kwartier gebeurde en nog meer, want beide teams wilde perse de wedstrijd winnen. Marc Boshoff zette de aanval op en verraste de Westlandia defensie door niet zelf te schieten, maar de bal perfect te verleggen op Can Memisoglu. Uit een lastige hoek schoot hij goed in, maar kon doelman Leerdam de bal met de voeten nog tot hoekschop verwerken.  Iets later kreeg Frank van der Heiden een kans, maar ook nu was Leerdam de sta-in-de-weg. Uit die hoekschop leek Quick te scoren. De afgeslagen hoekschop werd door Kai van Hese hard ingeschoten en kwam via een verdediger voor de voeten van Marc Boshoff, die scoorde. Dit was echter in buitenspel positie, waardoor er andermaal een treffer terecht werd geannuleerd. De ingevallen Nabil Hadui kreeg hierop nog een grote kans op een presenteerblaadje, na een fout achterin, maar koud in het veld mikte hij over het doel van Leerdam.

De koek was nog lang niet op, want nu leverde een aanval van Westlandia weer een hoekschop op. Na 81 minuten spelen kopte Nick van Vliet deze hoekschop snoeihard tegendraads binnen vanaf de tweede paal en zette de thuisploeg zo op een voorsprong. Juist in een fase waarin de Westlanders zelf achterin wankelden, leek hij de wedstrijd te gaan beslissen. Voor Quick natuurlijk sein om alle troepen naar voren te sturen en dit sorteerde bijna meteen effect. Uit een vrije trap leek Philip Kouwenhoven van dichtbij binnen te koppen, maar hij kon de bal niet goed raken. Even werd een afgeslagen hoekschop weer meteen ingeschoten door Kai van Hese en ditmaal kwam de bal pardoes voor de voeten van Frank van der Heiden en ditmaal niet in buitenspel positie. Hij wachtte lang, maar uiteindelijk bleef doelman Leerdam koeler en stopte zijn inzet.

Hiermee leek Leerdam met nog vier klokrondjes te gaan de Westlandse held te worden, maar ook hij moest uiteindelijk toch capituleren. De druk van Quick nam toe en uit een hoekschop kopte Frank van der Heiden de bal bij de eerste paal hard tegen de touwen en pofiteerde Quick van het verkregen momentum; 2-2. Ook hierna wilde Quick doordrukken en was eerst een steekbal op Rachid Bouyaouzan net te hard, zodat Leerdam de bal ver buiten zijn strafschopgebied kon wegschieten. Deze kwam bij Frank van der Heiden, maar vanaf de middenlijn lukte het hem niet te scoren in het lege doel.

Zo eindigde de meer dan boeiende regioderby in een gelijkspel, waarbij dit over de hele wedstrijd gezien een bonuspunt voor de Haantjes is. Trainer Grünholz sprak na afloop dan ook van een zuur resultaat, want zijn ploeg was over de hele wedstrijd de betere ploeg geweest, met de meeste kansen. Zeker in de eerste helft. Bij Quick kon men natuurlijk leven met het gelijke spel, al had men op basis van de laatste twintig minuten er ook nog met de winst vandoor kunnen gaan op sportpark De Hoge Bomen. De meeste toeschouwers hadden een meer dan leuke wedstrijd gezien, waarbij het merendeel vond dat de wedstrijd geen verliezer verdiende. Wellicht dat deze proef een opmaat kan zijn voor het vermengen van de zaterdag en zondag Derde Divisie, want dit soort regioderby’s is toch wat toeschouwers willen zien. Al zal dit organisatorisch van veel clubs nog wat vragen. Wordt wellicht nog vervolgd.

Opstelling Quick:
Jari Puister, Virgil Tjin-Asjoe (Govert Lonzième), Joost de Gelder, Kai van Hese, Philip Kouwenhoven, Sijbren Bartlema, Roderick Meinema (Steven de Kruijf), Marc Boshoff, Frank van der Heiden, Rachid Bouyaouzan, Can Memisoglu (Nabil Hadui).

De samenvatting is te zien via Westlandia TV

Foto: Ron Heinen; via Twitter @Ronheinenfoto
 

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon