Verzwakt Quick verliest van Groene Ster

Gepubliceerd op 14 mei 2017 door Marcel de Kler

Op zich was het een heerlijke dag om een pot voetbal te komen kijken. Toch zullen velen de televisie hebben gekozen om de ontknoping van de eredivisie te volgen. Neem daarbij dat er voor de Haantjes niets meer op het spel stond en het is logisch te verklaren dat het rustig was op Nieuw Hanenburg. Na afloop waren de meegereisde supporters van de club uit Heerlerheide (nabij Heerlen) die met een tevreden gevoel de lange terugrit konden aanvaarden. De Quick 2 spelers waren hoe dan ook tevreden, want de mannen van scheidend trainer Joop Hoornweg had in de ochtend de derde periode gewonnen. Gefeliciteerd mannen!!

Trainer Paul van der Zwaan had alle spelers die op scherp stonden gespaard voor dit duel. In de nacompetitie voor promotie naar de derde divisie beginnen alle spelers namelijk weer kaartenvrij, terwijl schorsingen wel meegenomen kunnen worden. Hierdoor ontbraken Raymond Baten, Frank van der Heiden, Sijbren Bartlema, Virgil Tjin-Asjoe, Nabil Hadui, Pepijn van Zwieten de Blom en Kai van Hese. Allen basisspelers, dus was het interessant om te zien hoe breed de selectie van de Haantjes is. Al snel bleek dat dit wel goed zat, want Quick nam het initiatief. De eerste kans kregen ze ook, maar de voorzet van Marc Boshoff was net te scherp voor Can Memisoglu om binnen te tikken.

Hierna bleef Quick beter combineren dan de gasten, maar het bleef vooral slechts dreigend en vervaarlijk. Groene Ster kon op de counter tonen gevaarlijk te zijn en deed dit ook enkele malen. Jari Puister stond echter op de juiste plek om een schot uit een lastige hoek onschadelijk te maken. Het spel kabbelde hierna voort, waarbij beide ploegen niet voor echt gevaar konden zorgen. De ban werd echter halverwege het eerste bedrijf gebroken. Noah Munier stapte iets te gretig in het duel, miste de bal en bracht een Groene Ster aanvaller ten val. Aangezien dit binnen de beruchte lijnen was, kon arbiter Horst (uit Eindhoven) niets anders doen dan een strafschop geven, die feilloos binnen geschoten werd; 0-1.

Het spelbeeld veranderde nauwelijks. Quick wilde wel, maar had niet de kwaliteit om door de hechte Limburgse defensie te komen. De bezoekers bleven gevaarlijk op de counter, maar de Haagse defensie gaf geen kansen meer weg. Vlak voor de rust zat nog enig venijn. Marc Boshoff kreeg een vrije trap te nemen op een kansrijke plek, maar zag de Groene Ster doelman de bal fraai uit de hoek plukken. Even later kon de spits van Groene Ster na een misverstand alleen richting Jari Puister oprukken, waarbij de Quick doelman zich onderscheidde en redding bracht. Zodoende werd de rust met een 0-1 stand gehaald.

Na de rust moest Steven de Kruijf al snel uitvallen als gevolg van een vervelende val vlak voor de rust. JO19-1 speler Lucas van Eijnde nam zijn plaats in en maakte zodoende zijn debuut in de hoofdmacht. Veel veranderde er niet. De zeer sportieve wedstrijd golfde op en neer, waarbij beide ploegen nauwelijks voor echt gevaar wisten te zorgen. Een afzwaaier van Groene Ster was wellicht nog het meest dreigende. Eenmaal veerde het Quick publiek op, toen Marc Boshoff aangetikt werd binnen het strafschopgebied. Hij bleef echter op de been en zag een vervolgactie mislukken. Als hij ten val was gekomen, zou het tot een logische strafschop hebben geleid, maar dat is dus als.

In de slotfase ging Quick nog vol op de aanval spelen om niet te verliezen, waardoor de gasten meer ruimte krijgen voor hun counters. Dit leidde tot enkele hachelijke momenten voor het Limburgse doel, maar anderszijds tot een paar echt grote kansen voor de gasten. Jari Puister keepte een uitstekende wedstrijd en liet zich niet meer verschalken. Aangezien de Haantjes ook niet meer tot scoren konden komen, bleef het bij de 0-1 en kon Groene Ster een feestje vieren. Door deze uitslag waren ze rechtstreeks gehandhaaft en de beste Limburgse ploeg in de Hoofdklasse geworden.

Quick was inmiddels allang weer bezig met de nacompetitie, waar het er echt weer toe doet. In de eerste ronde wacht SJC uit Noordwijk. Komende donderdag spelen de Haantjes eerst uit (om 20.00 uur), waarna zondag op Nieuw Hanenburg de ontknoping is. De winnaar van het tweeluik zal in de finaleronde wederom een tweeluik spelen tegen de winnaar van Vlissingen tegen Jong FC Den Boch. Die laatste ploeg wist door de ruime overwinning op HBS directe degradatie te ontlopen. SJC wist door een zwaar bevochten overwinning zich juist verrassend te plaatsen ten koste van Hollandia. Quick zal een zware kluif krijgen aan SJC, dat zich in de Hoofdklasse A al ontpopte tot een oerdegelijke en sterke ploeg.

Opstelling Quick:
Jari Puister, Yvo Zuurmond, Joost de Gelder (Karel Trappenburg), Noah Munier, Sjoerd van der Kolk, Rico Westdorp, Marc Boshoff, Philip Kouwenhoven, Can Memisoglu, Rachid Bouyaouzan, Steven de Kruijf (Lucas van Eijnde)