Quick verzuimt te winnen en ziet achtervolgers naderen

Gepubliceerd op 06 mei 2018 door Marcel de Kler

Een stralend zonnige dag op Nieuw Hanenburg was het decor voor de wedstrijd van Quick tegen HSC ’21 uit Haaksbergen. De gasten waren vooraf nog niet veilig en Quick moest weer eens winnen om de jagende achtervolgers op de derde plek van zich af te houden. Wat minder dan het gebruikelijke aantal toeschouwers hadden vermaak tijdens het opdoen van een kleurtje, waar waarschijnlijk toch ook vele anderen het strand of tuin een beter excuus vonden om te bruinen. De wel aanwezigen zagen een matige wedstrijd, waarin beide teams last hadden van de warmte en geheel onverwacht ook niet wisten te scoren.

In het begin van de wedstrijd was het vooral aftasten en kijken met welke intenties gespeeld werd. Snel was in ieder geval duidelijk dat de gasten vanuit een hechte defensie op de counter wilde spelen. Quick had het meeste balbezit, maar had moeite om in hoog tempo de tegenstander uit elkaar te spelen. Het duurde dan ook zeker tien minuten voordat de eerste kans te noteren viel. Na een snelle en flitsende aanval werd Marc Boshoff bereikt, die zijn schot door een uiterste inspanning van doelman Jeffrey Brammer nog tot hoekschop verwerkt zag worden. Quick had het betere van het spel en kon ook nog enkele malen door de Haaksberger defensie snijden. Roderick Meinema speelde zichzelf goed vrij, maar ook hij zag zijn schot door de doelman tot hoekschop verwerkt worden.

Nog steeds in het eerste kwart van de wedstrijd kreeg Meinema andermaal een kans na een doorkopbal van Frank van der Heiden. Zijn kopbal ging echter rakelings naast de paal en dus was ook deze kans verloren. Ook een schotje van Pepijn van Zwieten de Blom kon doelman Brammer niet van zijn stuk brengen, waardoor de eerste storm overleefd was door de gasten. HSC ’21 nam hierna het initiatief een beetje over in een wat slorige Haagse fase. Doelman Jari Puister moest zijn klasse tonen toen Sjoerd Visschedijk ineens voor hem kwam. In de rebound werd Puister weliswaar geklopt, maar stond Philip Kouwenhoven (als stand-in voor de geblesseerde Joost de Gelder) op de juiste plek om de bal weg te werken. Kort hierop opende Quick opeens een Haaksbergse schiettent door geklungel achterin en kregen binnen enkele seconden Visschedijk, Postma en Nieuwboer de kans om uit te halen, maar alle keren wist doelman Puister zijn doel schoon te houden, met waardering van het publiek als gevolg.

Na de drinkpauze nam Quick het initiatief weer terug en kreeg Roderick Meinema zijn derde grote kans. Wederom kon hij op avontuur over de flank, kapte zijn tegenstander fraai uit en kon van tien meter uithalen op doel. Zijn schot was echter recht op doelman Brammer gemikt, waardoor de Haantjes dus weer een grote kans niet wisten te verzilveren. Hierna was alleen een verre vrije trap nog dreigend namens de thuisploeg, maar doelman Brammer werd er niet zenuwachtig van. Aan de andere kant kropen de bezoekers meer uit hun schulp en kregen zijn ook een opgelegde kans. Bas ter Hogt werd ingespeeld in het strafschopgebied en draaide kort en fraai weg van zijn verdediger, maar schoot met zijn mindere linkerbeen de bal van dichtbij voor het Quick doel langs, waar dit lastige leek dan scoren.

Zodoende werd de rust gehaald met de brilstand, waar dit met name een teken was van de ineffectiviteit van de ploegen, want kansen waren er echt geweest. De spelers konden in de catacomben onder de tribune even afkoelen en dit leek de mannen van Paul van der Zwaan prima gelukt, want meteen was er dreiging al was de beslissende pass vaak nog niet goed genoeg om de Haaksberger defensie uiteen te spelen. Toch waren er enkele kansjes, maar een kopbal van Roderick Meinema ging over en een technisch fraai schot in een rebound van Steven de Kruijf werd ternauwernood geblokt door een verdediger. Even later ging een vrije trap van Virgil Tjin-Asjoe via de vingertoppen van de doelman in het zijnet en dus zat het de Haantjes ook niet mee in deze fase. Ze werkten hard, maar waar in het begin van het seizoen de ballen er wel invlogen, lukte het nu net niet.

Achterin had de Haagse defensie de zaakjes goed voor elkaar en kregen de gasten geen enkele kans meer. Voorin lukte het ook niet echt. Virgil Tjin-Asjoe kreeg nog een kopkans, maar zag de bal net over het HSC’21 doel vliegen. Ook Frank van der Heiden had de pech dat hij een strakke voorzet van Marc Boshoff in het zijnet tikte en niet in het doel. Zo bleef het wachten op een meer dan verdiende Quick treffer, maar die kwam er niet. Ook niet nadat HSC'21 aanvoerder Caglar met direct rood, na een harde charge op Roderick Meinema, van het veld werd gestuurd vlak voor tijd.

Het lange seizoen lijkt zijn tol te eisen op de spelers, die dit seizoen liefst acht competitiewedstrijden meer moeten spelen dan twee seizoen geleden. Zaak dus voor trainer Paul van der Zwaan om nieuwe batterijen voor zijn machine te bestellen, of op een andere wijze de frisheid weer terug te krijgen. Quick zal komende week moeten winnen van de rode lantaarndrager, De Meern, om de derde plek te kunnen behouden, met daarmee wellicht uitzicht op nacompetitie. Dan moet aanstaand kampioen Jong Vitesse overigens wel de derde periode winnen en Quick de 4 concurrenten binnen 3 punten van zich af weten te houden. Anders kan een schitterend seizoen alsnog zonder prijs afgesloten worden, hetgeen erg jammer zou zijn voor de Haantjes.

Opstelling Quick:
Jari Puister, Virgil Tjin-Asjoe, Philip Kouwenhoven, Kai van Hese, Pepijn van Zwieten de Blom, Sijbren Bartlema, Marc Boshoff, Steven de Kruijf, Frank van der Heiden, Rachid Bouyaouzan, Roderick Meinema