Quick verslikt zich in Be Quick 1887 (2-3)

Gepubliceerd op 27 februari 2018 door Krijn Vrolijk

Een straalblauwe hemel,  een koude venijnige noordoosten wind waardoor de gevoelstemperatuur onder de welbekende 0 graden aanvoelde, maar een perfecte speelmat. Kortom alle ingrediënten voor een mooi potje voetbal. Op bezoek kwam Be Quick 1887 uit Haren (Groningen), de ‘rode lantaarndrager’ in de 3de Divisie. Ondanks het koude winterweer en de voorjaarsvakantie waren er toch nog ruim 250 toeschouwers afgekomen op deze wedstrijd in competitieronde 22. Het werd een leuke wedstrijd van beide kanten, alleen de winst ging naar de club uit het hoge Noorden.

Vorige week  nog een knappe uitoverwinning (1-3) bij koploper UNA , maar Quick begon gehavend aan de wedstrijd. Geen Nabil Hadui en Can Memisoglu meer  bij zondag 1, Marc Boshoff en Rachid Bouyaouzan geschorst en Pepijn van Zwieten de Blom haakte af in de warming-up. Daardoor de nodige omzettingen. Yvo Zuurmond als rechtsback, Govert Lonzième naar het middenveld, Philip Kouwenhoven linksback en Virgil Tjin-Asjoe als rechtsbuiten. De vervangers/invallers deden het goed, want Quick speelde zoals altijd: geconcentreerd op de aanval.

Blauwe Haan Nick van der Werff (JO13-1) mocht de aftrap verrichten en slalomde door de verdediging van Be Quick 1887 en scoorde. Roderick Meinema deed hem dat binnen 40 seconden precies na. Hij kreeg de bal op links en passeerde een paar Be Quickers en passeerde knap doelman Robert Smit in de verre hoek: 1-0. We hoorden alle stilletjes “tien, tien, tien”.

Zover kwam het deze middag echter niet. Trainer Kevin Waalderbos (Be Quick) ontplofte zowat langs de zijlijn, maar Be Quick was geenszins van slag na de zeer vroeg tegentreffer.  Integendeel, het zocht daar waar het kon de aanval en zette vroeg druk op de Quick-verdediging om de opbouw te storen. Het resulteerde binnen vijf minuten in de gelijkmaker. Een voorzet van links belandde als eerste op het hoofd van Be Quick-spits Thomas Careman en hij zorgde daarmee voor de gelijkmaker. Vlak daarvoor had Roderick Meinema de kans om Quick op een 2-0 voorsprong  te zetten.Een bijna identieke situatie als in de eerste minuut, nu ging de bal echter voorlangs.

Na de gelijkmaker bleef het spel op en neer golven en ontstonden er kansjes voor beide doelen. Quick miste op dat moment net de juiste scherpte en geluk om het af te maken. Kansen voor Steven de Kruijf, Virgil Tjin-Asjoe en Frank van de Heiden troffen geen doel. De beide doelverdedigers lieten zich deze middag van hun beste kant zien en voorkwamen zodoende de nodige tegendoelpunten. Toch kwam Be Quick 1887 brutaal op voorsprong. Een mooie steekbal na 30 minuten spelen door de verdediging van Quick zette Rick Wiersma alleen voor doelman Jari Puister. Bij een vorige actie kon hij  nog redding brengen. De Be Quick aanvaller bleef echter kalm en schoof de bal beheerst onder Jari Puister door in het Quick doel: 1-2. Tevens de ruststand.

Na de thee een nog aanvallender Quick. Het resulteerde na 5 minuten spelen in de tweede helft tot de verdiende gelijkmaker. Een mooie voorzet van Virgil Tjin-Asjoe op links belandde voor de rechtervoet van Roderick Meinema. Hij nam de bal in één keer op de voet en passeerde doelman Smit (2-2).

De toeschouwers gingen er met zij allen nog even goed voor zitten, want er zat zeker nog meer in het vat. Na 70 minuten ook het debuut van eerste-jaars A-junior Quincy Does.

Hij verving Yvo Zuurmond, waarmee trainer Paul van der Zwaan nog meer aanvalsdrift in het spel legde. Be Quick bleef overigens keurig meedoen en was zeker niet van plan de handdoek voortijdig in de ring te gooien. Toch had Quick op voorsprong moeten komen. Een kans voor open doel was deze keer helaas voor Quick niet aan Roderick Meinema besteed. In plaats van zijn 3de doelpunt in het doel schoot de beste man aan Quick-zijde , ook tot zijn eigen ontsteltenis, de bal over.

En dan valt het doelpunt precies aan de ander kant, waar je het niet verwacht. Spits Thomas Careman had het deze middag op zijn heupen, en dat is niet ieder week het geval wisten de mannen uit Haren ons na afloop te vertellen. Nu profiteerde hij van het niet goed wegwerken van de bal in de Quick verdediging. Hij was er als de kippen bij om in de 83ste minuut de 2-3 aan te tekenen.

Meteen een dubbele wissel bij Quick. Aanvallers voor verdedigers en Joost de Gelder naar de punt van de aanval. Het werd een alles-of-niets offensief  en Quick was heel dicht bij de gelijkmaker. De tegendraadse kopbal van Frank van der Heiden op de voorzet van Quincy Does werd echter op katachtige wijze door doelman Smits gepareerd. En Be Quick kreeg ruimte om te counteren. Een van deze counters leidde bijna tot de 2-4. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot opnieuw spits Thomas Careman keihard tegen de lat. Daarna werd de man-of-the-match bij Be Quick 1887 gewisseld.

Quick leefde nog en inmiddels was de blessuretijd ingegaan. De verdiende gelijkmaker bleef echter uit. Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Horst uiteraard grote blijdschap bij Be Quick. Door de overwinning weer aansluiting bij de ploegen die vechten tegen degradatie. Bij Quick de teleurstelling. De ene zondag is duidelijk de andere niet blijkt maar weer. Het kwartje viel vandaag helaas niet de goede kant op, zoals het Quick  in andere wedstrijden wel had meegezeten.

Volgende week zondag tegen Hercules (Utrecht) uit weer de kans om alles recht te zetten. Hoewel de kans bestaat dat door de vorst deze hele week het grasveld aldaar niet bespeelbaar zal zijn. En anders de week daarop, want dan is het zaterdag 10 maart en D-Day: Quick-HBS.

Opstelling Quick:

Jari Puister, Yvo Zuurmond (70. Quincy Does), Joost de Gelder, Kai van Hese, Philip Kouwenhoven (84. Sjoerd van der Kolk), Sybren Bartlema, Virgil Tjin-Asjoe, Govert Lonzième (84. Jerôme Rousseau), Frank van der Heiden, Steven de Kruijf, Roderick Meinema.

(door Marcel Snoeks)