Quick toont Haagse bluf en wint van koploper UNA

Gepubliceerd op 18 februari 2018 door Marcel de Kler

In het zuiden van het land is het openbare leven weer op gang gekomen na de carnaval en dus mocht Quick weer aan de bak. Op een heerlijk zonnige middag in Zeelst, nabij Veldhoven, was koploper UNA de gastheer. De thuiswedstrijd waren de Haantjes nog met 0-5  onderuit gegaan en toen was duidelijk dat de degradant vanuit de Tweede Divisie een stuk beter en effectiever was dan de promovendus uit de Hoofdklasse. Inmiddels zijn we een halve competitie verder en konden de Haantjes laten zien hoeveel ze hadden geleerd.

In het begin van de wedstrijd kwam dat nog niet zo naar voren. UNA startte erg sterk en kwam er middels lopende middenvelders enkele malen erg gevaarlijk uit. Achterin kraakte het dus al snel, maar de aanvallen konden nog nipt onschadelijk gemaakt worden. Toch zouden de gastheren volledig terecht de score openen. Na een dik kwartier spelen werd Teun Sebregts goed in de diepte weggestuurd en gaf een perfecte voorzet op Mart v.d. Gevel, die met gevaar voor eigen leven binnenkopte; 1-0.

Het thuispubliek maakte zich al op voor een verlengd carnaval met veel doelpunten. Toch bleek juist het UNA doelpunt de ommekeer in te luiden. Quick kwam beter in de wedstrijd en begon beter en erg hoog druk te zetten. Hierdoor sloop wat onzekerheid in de ploeg bij UNA, want ze kwamen er voetballend niet meer uit. Elke aanvallende pass leverde hen balverlies op, omdat de Quickers feller in de duels waren. De Haagse ploeg wist echter wel wat het wilde en begon frivoler te spelen, zonder dat iemand zijn afspraken niet nakwam. Met name op het spelen als een hecht collectief, had UNA geen antwoord op.

Roderick Meinema kwam er enkele malen gevaarlijk doorheen, maar zag zijn voorzetten nog telkens net geblokt worden, of zijn inzet gekeerd worden door de uitstekende UNA doelman. Toch nam de druk op het UNA doel toe en viel de logische gelijkmaker dan ook, al duurde het nog tot vlak voor de rust. Roderick Meinema liet zijn tegenspeler weer eens de hakken zien, maar de voorzet kwam net niet. De bal viel echter wel via een verdediger voor de voeten van Rachid Bouyaouzan, die het overzicht behield en de gelijkmaker binnenschoot; 1-1.

Nog was de koek niet op, want er volgde zelfs een dubbele dreun voor de koploper. Weer was er een goede aanval van Quick, die net op tijd verdedigd leek te worden. Ditmaal stond Roderick Meinema op de juiste plek om de afgeslagen aanval op te vangen en hij schoot hard binnen voor de 1-2 voorsprong voor Quick. Zo zal de thee in de rust een stuk beter gesmaakt hebben voor de Haantjes en keken de UNA supporters wat vertwijfeld om zich heen. Dit hadden ze namelijk niet verwacht.

In de UNA kleedkamer zal het waarschijnlijk gedonderd hebben, want aan het begin van het tweede bedrijf vlogen de UNA spelers de duels in, overigens wel op een faire manier. Ze probeerden de mannen van Paul van der Zwaan te overbluffen, maar die lieten zich niet gekmaken door een taktische omzetting. Van der Zwaan had het al snel gezien en met enkele rake coaching momenten van de bank, wist iedereen weer precies wat hij moest doen en werd UNA weer vroeg gestoord in de opbouw. Dit sorteerde effect, want de koploper had verrassend weinig dreiging in hun aanvallen.

Quick speelde erg volwassen en bleef als hecht collectief de betere ploeg in Brabant. De thuisploeg wilde wel en ging zelfs met 4 spitsen spelen om een beter resultaat te behalen, maar op een enkele inzet na, was het nauwelijks gevaarlijk. Eenmaal wierp Virgil Tjin-Asjoe zich voor de bal en voorkwam hiermee een zeker doelpunt. Verder waren met name Tjin-Asjoe en de herstelde Pepijn van Zwieten de Blom de uitblinkers aan de zijkanten bij Quick. De tegenstanders kwamen er nauwelijks langs en aanvallend zorgden ze beiden voor dreiging.

Aanvallend bleef de Haagse ploeg gevaarlijker en UNA had het haar keeper (vertrekkend naar FC Dordrecht) te danken, dat de wedstrijd spannend bleef. Hij gooide zich enkele malen erg goed voor de bal en voorkwam zo erger voor de thuisploeg. Hij hield zo inzetten van Rachod Bouyaouzan en Frank van der Heiden uit zijn doel, waardoor het spannend bleef. Toch bleven de Haantjes achterin eenvoudig overeind, want de lange ballen werden scherp verdedigd en alle afvallende ballen waren voor Quick.

Het spel was dan wellicht niet het grootse genieten voor toeschouwers, maar er werd erg volwassen gespeeld, met stevige duels en veel strijd, maar altijd met behoud van controle over de wedstrijd. De Haantjes slaagden zo glansrijk voor hun examen tegen UNA, want ze lieten hiermee een enorme groei als ploeg zien, waarbij zelfs sommige UNA spelers al begonnen te mopperen dat het een kansloze middag was voor ze. Dat gevoel werd nog eens als extra zout in de UNA wonden onderstreept door de derde Haagse treffer. Roderick Meinema was weer eens goed weggestuurd in de counter en bereikte Frank van der Heiden nu wel, die er eenvoudig 1-3 van maakte met nog minder dan 10 klokrondjes.

Hierna probeerde UNA het nog wel tegen beter weten in met lange ballen, maar gevaarlijk werd het niet meer. Een echt slotoffensief bleef uit en hiermee stelde Quick de overwinning zeker. Na afloop verklaarde de UNA staf dat op Jong Vitesse na geen enkele ploeg hun zo uit het spel gespeeld als Quick vandaag. Een oprecht compliment dus na een zeer terechte overwinning. Trainer Paul van der Zwaan was dan ook in zijn nopjes, want alles was inderdaad uitgepakt zoals vantevoren bedacht. Volgende week mag het op Nieuw Hanenburg proberen Be Quick aan de zegekar te binden.

Bekijk de samenvatting van UNA TV