Quick promoveert naar de Derde Divisie

Gepubliceerd op 28 mei 2017 door Marcel de Kler

Een zonnige zondagmiddag in het kleine stadion van Vlissingen moest het decor van promotie naar de derde divisie worden. De club die ooit enkele jaren betaald voetbal speelde is na financiele problemen de afgelopen jaren opgeklommen naar de top van de Hoofdklasse. Enkele jaren blokkeerde HBS ze de weg naar de destijds Topklasse. Quick had vooraf echter de betere papieren, door de thuisoverwinning in de eerste wedstrijd van 1-0, waarin Quick verzuimd had om een hogere score neer te zetten. Het feit dat er nog geen 500 man aanwezig waren voor de return, gaf wellicht al aan dat de Zeelanders er weinig hoop op hadden.

Vanaf het begin van de wedstrijd nam Quick het initiatief en liet al snel merken dat er voor de Zeelanders niets meer te halen viel. Het combineren was lastig op het stroperige grasveld, maar in de duels waren de Haantjes vele malen feller. De eerste speldenprikjes waren voor Quick, maar de eerste kans was voor de gastheren. Na een slippertje achterin viel de bal voor de voeten van een Vlissingen speler, die hard inschoot. Pepijn van Zwieten de Blom gooide zich voor het schot en blokte de bal succesvol af. Hierna was het eenrichtingsverkeer richting het doel van de Zeeuwse held van donderdag, Joan van Belzen.

Het duurde dan ook niet heel lang voordat de verdiende openingstreffer te noteren viel. Virgil Tjin-Asjoe brak door over de flank, trok naar binnen en schoot de bal met veel gevoel in de verre hoek binnen voor de 0-1 na iets meer dan een kwartier spelen. Vlissingen kreeg hierna geen tijd om op adem te komen, want de druk van de Haagse ploeg werd ze teveel. Enkele minuten later werd de bal veroverd bij het opjagen en Nabil Hadui de diepte ingestuurd. Hij behield het overzicht en trok de bal op maat terug op Marc Boshoff, die zo eenvoudig de 0-2 op het bord kon zetten, binnen twintig minuten spelen. Het was een enorme dreun voor de Zeeuwen, die op dat moment al geslagen rondliepen over het veld.

Na de drinkpauze halverwege het eerste bedrijf, behield Quick de controle over de wedstrijd. Ze begonnen echter wat onzorgvuldiger te spelen, waardoor de amusementswaarde daalde voor de toeschouwers. De vele Haagse fans hadden er overigens maling aan waren content met de comfortabele voorsprong. De dreiging bleef met name over de flanken komen, waar Vlissingen maar moeilijk een antwoord op had. Toch was het lastig om tot grote kansen te komen. De rust naderde en op slag van rust werd zeer dom balverlies geleden en kon een Vlissingen speler alleen richting doelman Jari Puister. Hij schoot echter te wild en het schot kwam niet verder dan het zijnet, tot opluchting van trainer Paul van der Zwaan, die ongetwijfeld in de rust de groep toegesproken heeft om de scherpte te behouden, ondanks het warme weer.

Na de rust werd verwacht dat Vlissingen volle bak zou komen, maar niets bleek minder waar. Slechts een schot van afstand dat naast ging viel te noteren voor de Zeelandse ploeg. Quick had nu ook juist weer de meeste dreiging. Een schot van de hard werkende Can Memisoglu ging nipt over en bij andere dreiging was de eindpass net niet goed. Pepijn van Zwieten de Blom was nog het dichtste bij een treffer, maar de doelman kon de bal nog net uit de korte hoek houden. Hierop werd Can Memisoglu heerlijk weggestoken door Rachid Bouyaouzan, maar oog in oog met de Vlissingen doelman faalde hij in de afronding. Kort hierop viel uit het niets de 1-2. Een verre inworp kon niet weggewerkt worden achterin bij Quick, waarop de bal in de scrimmage goed viel voor Vlissingen en de bal van dichtbij hard werd binnengeschoten.

Toch werd het hierna niet billenknijpen, want hiervoor was Vlissingen niet fit genoeg. Ze wilde wel, maar hadden de puf niet meer na een lang seizoen om het de Quick defensie lastig te maken. Quick kon het restant van de wedstrijd eenvoudig uitspelen. Zeker nadat Rachid Bouyaouzan na driekwart wedstrijd de 1-3 op het bord zette. Na een goede actie van Pepijn van Zwieten de Blom kreeg hij de bal en schoot bekeken de bal in de verre hoek binnen en besliste hiermee de wedstrijd. Toen een kleine tien minuten later ook Marc Boshoff liet zien de bal met veel gevoel de hoek in te sturen, werd de stand op 1-4 gebracht, hetgeen geenzins geflatteerd was.

In de slotfase liet de scheidsrechter het na om een einde te maken aan het lijden van Vlissingen toen de klok op 90 minuten stond. Hierdoor kwam er nog een luchtduel voor het Quick doel, waar Jari Puister een vervelende snee in zijn werkbrauw opliep en met een hoop bandage de slotminuut speelde. Na het laatste fluitsignaal van de perfect leidende scheidsrechter kon het feest losbarsten voor Quick. De derde divisie werd behaald en hiermee zet trainer Paul van der Zwaan een kroon op het seizoen en zal volgend seizoen een nieuw avontuur begonnen worden. Met name de derby's met HBS en Westlandia zullen in deze divisie de krenten in de pap zijn. Voor het zover is, zal eerst nog een feestje op Nieuw Hanenburg volgen. Komende donderdag speelt Quick nog de halve finale van het Haaglanden Voetbal Toernooi uit bij Vitesse Delft. Daar kan de finaleplaats afgedwongen worden om nog een mooi toetje te spelen op 10 juni.

Opstelling Quick:
Jari Puister, Virgil Tjin-Asjoe, Joost de Gelder, Kai van Hese (Noah Munier), Pepijn van Zwieten de Blom, Raymond Baten, Marc Boshoff, Sijbren Bartlema, Can Memisoglu (Sjoerd v.d. Kolk), Nabil Hadui (Steven de Kruijf)

Omroep Zeeland maakte de onderstaande samenvatting.