Quick legt tiental Groningers over de knie

Gepubliceerd op 17 september 2017 door Marcel de Kler

Het was even geleden, maar vandaag was eindelijk weer een zonnige dag. Toch zonde dat de Haantjes ruim 6 uur van deze mooie dag in de bus moesten zitten op weg naar –en van- Be Quick in Groningen. Een mooie tegenstander, die nog ouder is dan Quick, maar wel veel overeenkomsten heeft. Zo is de jeugdopleiding voor beide clubs zeer belangrijk en daar waren al de nodige onderlinge duels uitgevochten. Toch was het voor het eerst dat de hoofdmachten tegenover elkaar stonden.

Op het fraaie en nostalgische sportpark in Groningen waren de Haantjes in de openingsfase nog niet bij de les. Al na een minuut spelen kregen de gastheren hun eerste grote kans, maar wist doelman Patrick Zunderdorp erger te voorkomen. Het bleek uitstel van executie, want enkele minuten later mocht de Groningse aanhang juichen. Careman werd de diepte ingestuurd en legde de bal alleen voor Zunderdorp breed, waardoor de meegelopen Rick Wiersma de bal eenvoudig tot de 1-0 kon promoveren.

Na de treffer wist de Haagse ploeg zich beter in de wedstrijd te knokken en werd Be Quick slordiger. De aanvalsmachine van Quick kwam langzaam op stoom en na enkele gevaarlijke hoekschoppen, leek Nabil Hadui op weg naar de gelijkmaker. De uitstekende Be Quick doelman Robert Smit voorkwam de gelijkmaker en zou uitgroeien tot een held aan de zijde van de thuisploeg. Dat de thuisploeg het zwaarder kreeg, werd halverwege de eerste helft duidelijk bij het breekpunt van de wedstrijd. Be Quick speler Spijkstra wilde de bal veroveren, maar vloog met twee benen vooruit in en maaide Steven de Kruijf volledig onderuit. De logische rode kaart werd terecht gegeven voor arbiter Cantineau en vanuit Groningse zijde was er louter begrip voor op te brengen.

Quick moest nu een muur gaan slopen, want de thuisploeg werd achteruit gedrukt. Het leidde nog wel tot enkele grote kansen, maar niet tot treffers voor de rust. Eerst schoot Virgil Tjin-Asjoe hard tegen de paal en zagen Steven de Kruijf en Nabil Hadui hun inzetten gestopt worden door doelman Smit. Wel viel het op dat de mannen van Paul van der Zwaan eigenlijk in een te laag tempo speelde om Be Quick echt de wil op te leggen. Dit zal ongetwijfeld tijdens het nuttigen van de thee zijn ingepeperd bij de spelers en die gaven na de rust duidelijk aan goed geluisterd te hebben. Een taktische omzetting zorgde ervoor dat het in de tweede helft vooral eenrichtingsverkeer richting het Be Quick doel werd.

De druk nam steeds meer toe op het Groningse doel en de uitblinkende doelman Smit had het druk. Na iets meer dan een uur spelen kreeg Quick een vrije trap vlak buiten het strafschopgebied. Marc Boshoff nam plaats achter de bal en draaide de bal fraai in de hoek voor de meer dan verdiende gelijkmaker. De Haantjes roken bloed en zette door. Ook trainer Paul van der Zwaan rook het en haalde kort na zijn treffer Marc Boshoff naar de kant voor Roderick Meinema. De van VELO overgekomen speler liet meteen zijn waarde zien middels enkele goede acties. Halverwege het tweede bedrijf snelde hij zijn opponent weer voorbij en gaf hij een perfecte voorzet op Frank van der Heiden, die van dichtbij dankbaar kon afronden en de Haagse ploeg zo op voorsprong zette; 1-2.

De Groningers konden eigenlijk niet meer en dolde als een geslagen bokser over het veld, zoals Quick dat vorige week overkwam tegen het sterke UNA. Nu bleek Quick nog mild voor de thuisploeg, want het miste enorm veel kansen. Nabil Hadui had twee zeer grote kansen en ook een sterke invalbeurt van Can Memisoglu had een treffer verdiend in een van zijn goede acties. Uiteindelijk werd de genadeklap door Rachid Bouyaouzan uitgedeeld. Hij slalomde langs de Be Quick defensie en schoot op fraaie wijze de 1-3 tegen de touwen, op tien minuten voor het einde. Hierna waren er nog meer kansen te noteren, maar bleef doelman Smit als een van de weinige Be Quick spelers goed op de been.

Zo zal de terugreis wel prettig hebben aangevoeld voor Quick, want met een overwinning op zak is de reis altijd fijner. Toch zullen de Haantjes effectiever om moeten gaan met de kansen in de Derde Divisie, want in de wedstrijden waar het er echt om spant, zal dat de doorslag gaan geven. Voorlopig doen de Haantjes het beter dan verwacht, met een uitstekende vierde plek op de ranglijst. Met nog 30 wedstrijden te gaan, zal Quick zich niet gek laten maken, maar deze punten zitten vast in de zak. De komende drie wedstrijden zullen wel een goed beeld gaan geven waar Quick staat, want dan wordt met drie ervaren en goede ploegen de degens gekruist; achtereenvolgens thuis Hercules, uit OFC en thuis Dongen.

NB Bijgevoegde foto’s komen van de site tweenul.nl