Quick is een maatje te groot voor Die Haghe en bereikt halve finale

Gepubliceerd op 02 mei 2017 door Marcel de Kler

Bekervoetbal is onvoorspelbaar en een derby in de kwartfinale van het Haaglanden Voetbal Toernooi helemaal. De zaterdag derdeklasse kampioen Die Haghe kwam op bezoek op Nieuw Hanenburg bij de nummer 2 van de Hoofdklasse zondag. Aangezien Die Haghe in de vorige ronde het sterke Nootdorp wist uit te schakelen, moesten de Haantjes op hun hoede zijn. Wellicht dat de Champions League voor sommigen interessanter was, maar het redelijk opgekomen publiek zou een zeer sportieve wedstrijd zien.

In de openingsfase had de thuisploeg zeer ruw wakker geschud kunnen worden. Na dom balverlies op het middenveld kon Die Haghe middels een counter Peter de Kleer (oud Quick jeugd) alleen richting doelman Patrick Zunderdorp sturen. Zunderdorp kon de bal nog net van richting veranderen en hierdoor vloog de bal net voor het doel langs. Hierna nam Quick het initiatief en met hoog baltempo werden de openingen in de defensie van de gasten gezocht. Het combinatiespel was fraai, maar echte kansen kreeg Quick niet. De voorzet of steekbal was telkens net niet goed genoeg. Die Haghe verdedigde vol passie en hield hierdoor goed stand.

Naast enkele kleine kansjes waren de grotere mogelijkheden voor Nabil Hadui, die zijn voorzet net te scherp gaf, en een schot van Can Memisoglu dat prooi was voor doelman Bas Drost. Marc Boshoff was het dichtste bij de openingstreffer na een kwartier spelen, toen hij een voorzet van Nabil Hadui net over het Die Haghe doel schoot. Toen ook Philip Kouwenhoven even later uit een hoekschop de bal op de lat kopte, kwamen de gasten goed weg. Die Haghe kwam er zelf maar spaarzaam uit en wist daarin geen gevaar te stichten voor het doel van de Haantjes, die nu goed bij de les waren en geen meter ruimte weggaven. Toch kregen de withemden nog een enorme kans toen de bal uit de kluts voor de voeten van Jesse Bakker kwam, maar die schoot de bal naast.

Veruit het meeste balbezit was niet geheel verrassend voor de thuisploeg, dat de druk opvoerde. Na ruim een half uur spelen kwam dan toch de verdiende treffer. Marc Boshoff werd vrijgespeeld en van ongeveer 20 meter krulde hij de bal heerlijk over doelman Drost heen, die iets voor zijn doel stond. Via de onderkant van de lat ging de bal in het doel en leek de ban gebroken; 1-0. Tot aan de rust bleef Quick dreigender, maar knokte Die Haghe voor elke bal en waren geen grote kansen meer te noteren. De thee werd zo met een 1-0 stand genuttigd, waarbij het nog altijd alle kanten op kon.

In de kleedkamer had trainer Paul van der Zwaan zijn mannen waarschijnlijk duidelijk gemaakt dat het snel afstand moest nemen en dit leek niet aan dovemans oren gericht te zijn. Nabil Hadui kreeg een goede kans, maar zag de bal nog net verdedigd worden tot een hoekschop. Ook een schot van Marc Boshoff leek heerlijk in de verre kruising te krullen, maar was net te hoog gemikt en plofte op het dak van het doel. Toch ebte de concentratie weg bij de Haantjes en een slechte inspeelbal werd veroverd op het middenveld, waarna Mitchel de Bas alleen richting het Quick doel mocht lopen. Wederom toonde Patrick Zunderdorp zijn klasse en stopte de inzet en voorkwam hiermee de gelijkmaker.

Hoeveel pijn deze misser deed, werd een minuut later duidelijk. Can Memisoglu werd in de ruimte bediend op maat en hij liet zien hoe de bal wel langs de doelman geschoven moet worden en tekende zo voor de 2-0. Een enorme domper voor Die Haghe, die in plaats van op gelijke hoogte opeens voor een schier onmogelijke taak werd gezet na iets meer dan een uur spelen. De krachten leken nu snel weg te vloeien bij de gasten en Quick kon de wedstrijd eenvoudig uitspelen.

In de laatste 20 minuten werd de score dan haast logischerwijs nog verder uitgebreidt. Eerst had Nabil Hadui een solo in huis waarin hij enkele Die Haghe spelers passeerde en snoeihard de 3-0 tegen de touwen schoot. Enkele minuten later was Marc Boshoff weer het eindstation van een vlotte aanval en zijn schot van afstand kon niet meer gepakt worden door Drost en zo werd het 4-0. Nog was de koek niet op voor Quick, want enkele minuten voor het einde werd Marc Boshoff alleen voor de Die Haghe doelman gezet en schoof de 5-0 koeltjes binnen.

Al met al een prima overwinning voor Quick, die hiermee deed wat velen vooraf hadden verwacht. Toch bleken enkele Die Haghe missers cruciaal op beslissende momenten, want als..... Dit cliché is natuurlijk zelf in te vullen, maar de overwinning was wel terecht. Die Haghe heeft wel laten zien te kunnen knokken op een faire manier, want het was een zeer sportieve wedstrijd, waarin arbiter Andrew Westenbroek een eenvoudige avond had. In de halve finale wacht nu zaterdag eersteklasser Vitesse Delft, dat enigszins verrassend DHC uitschakelde. De datum voor deze wedstrijd is afhankelijk van de nacompetitie verplichtingen van Quick, dus lijkt dinsdag 30 mei of donderdag 1 juni te worden.

Opstelling Quick:
Patrick Zunderdorp, Virgil Tjin-Asjoe, Sjoerd van der Kolk, Kai van Hese, Pepijn van Zwieten de Blom, Raymond Baten (Frank van der Heiden), Marc Boshoff, Philip Kouwenhoven, Can Memisoglu, Rachid Bouyaouzan, Nabil Hadui