Quick door eigen fouten ten onder tegen Ter Leede

Gepubliceerd op 23 augustus 2017 door Marcel de Kler

In de tweede voorronde van de KNVB beker betaald voetbal mocht Quick op eigen veld de degens kruisen met zaterdag Hoofdklasser Ter Leede. In een eerder oefenwedstrijd wonnen de Sassenheimers met 1-0, dus was deze wedstrijd de uitgelezen kans om revanche te nemen en het financieel zeer lucratieve hoofdtoernooi te bereiken. De toeschouwers werden in ieder geval tot het laatste fluitsignaal getrakteerd op een echte bekerwedstrijd.

In de beginfase golfde het spel op en neer in een hoog tempo. Beide ploegen leken er zin in te hebben, waarbij Quick net iets makkelijker combineerde dan de gasten. Die wonnen vooral op fysieke kracht en menigmaal ten koste van een vrije trap, zonder dat het echt gemeen werd. In deze fase waren de kansen schaars en was na 18 minuten spelen de eerste echte kans. Can Memisoglu lanceerde Rachid Bouyaouzan en die kon alleen richting het Ter Leede doel. Hij koos voor een lob, die net naast het doel ging.

Ter Leede liet toch ook zien te kunnen voetballen en kwam er enkele malen gevaarlijk door, maar de defensie van de Haantjes leek alles onder controle te hebben. Eenmaal leidde een Ter Leede aanval tot een schot, dat ruim over het doel van Jari Puister vloog. Na krap een half uur spelen wist Ian van Otterloo echter wel door de defensie te slalommen en kwam alleen voor Jari Puister. De Quick doelman bleef koel en wist de inzet met de benen te keren en voorkwam zo een achterstand.

Wellicht was het hoge tempo en scherpe drukzetten zo vroeg in de voorbereiding nog wat teveel voor de Haantjes, want tien minuten voor de rust begon wat vermoeidheid toe te slaan. Hierdoor kon Ter Leede beter in haar spel komen en het leidde zelfs tot een treffer op enkele minuten voor de rust. De linksbuiten wist op snelheid de verdediging te passeren en werd te opzichtig vastgehouden, waarna de aanvaller gretig naar de grond ging, met een terechte strafschop tot gevolg. Deze werd feilloos binnengeschoten voor de 0-1.

Tot de rust kreeg Quick nog echter tweemaal de kans om op gelijke hoogte te komen. Eerst werd Marc Boshoff bediend, die knap de doelman omspeelde, maar hierna bleek de hoek te lastig en kwam de bal in het zijnet. Op slag van rust kreeg Quick nog een hoekschop, die bij de tweede paal vrij ingetikt kon worden door Can Memisoglu, maar hij schoot tot zijn eigen ontzetting in het zijnet. Zo zal de thee niet heel lekker gesmaakt hebben bij de Haantjes.

Na de thee gingen de spelers hartstochtig verder en werd met veel beleving bij beide teams gespeeld. Een echte bekerwedstrijd dus, waarbij het publiek de winnaar was. Achterin was Quick de tegentreffer kennelijk nog niet helemaal te boven, want in de opbouw werd slordig begonnen. Mede hierdoor werd de wedstrijd in enkele minuten helemaal weggegeven. Binnen tien minuten werd een verkeerde inspeelbal door het centrum onderschept en dankbaar tot doelpunt gepromoveert door Ter Leede; 0-2. Een minuut later werd apatisch ingegrepen door de Quick defensie, waardoor de 0-3 al in het netje lag.

Met nog een half uur te spelen waren de Haantjes duidelijk aangeslagen en had het geluk dat Ter Leede niet echt aanzette om een grotere score te behalen. Er volgde een matige fase, waarin de wedstrijd al vroegtijdig dood leek te bloeden en alleen Ter Leede een kleine kans kreeg, maar wederom over schoot. Pas in het laatste kwartier begon de wedstrijd weer op te leven, mede door opportunistisch spel van Quick, dat toch weigerde zich bij de nederlaag neer te leggen. Nabil Hadui zorgde voor de dreiging en een grote kans kon tien minuten voor tijd nipt tot hoekschop worden verwerkt.

De inmiddels ingevallen Roderick Meinema na de hoekschop, die weer voor groot gevaar zorgde. Zodanig zelfs dat de bal in het doel vloog, zonder te zijn aangeraakt en zodoende kwam de stand op 1-3. De Haagse ploeg leek weer overal in te geloven en zette aan voor een groots slotoffensief. Kort hierop was Nabil Hadui de aangever en had Joost de Gelder een treffer op zijn schoen. Hij zag de inzet echter nipt tot hoekschop verwerkt worden en het publiek begon te joelen. De spelers gaven het publiek waar ze om vroegen en in een scrimmage werd de bal eerst op de hand van een verdediger op de lijn geschoten en in de rebound door Nabil Hadui hard tegen de touwen. Door het doelpunt werd de Ter Leede verdediger terecht gespaard van een rode kaart.

Nu leek Ter Leede de weg kwijt en hing er zelf nog een sensatie in de lucht. Quick kreeg zowaar nog enkele kansen op de gelijkmaker, maar faalde in de afronding tot drie maal toe. Het combineren leek steeds net te lang te duren, maar toch kreeg Nabil Hadui een vrije schietkans, maar schoot ruim over. Even later schoot Frank van der Heiden te laat en vlak voor tijd schoot Virgil Tjin-Asjoe ook net naast het Ter Leede doel, waardoor de wedstrijd uiteindelijk verloren ging, waarbij de Quick defensie nog even pijnlijk zal terugdenken aan de twee minuten waarin het twee doelpunten onnodig weggaf.

Ondanks deze domper zal trainer Paul van der Zwaan de knop om moeten krijgen bij de spelers, want komende zondag start de competitie al in de Derde Divisie. Hierin zal op eigen terrein tegen De Meern gespeeld worden, dat evenals Quick afgelopen seizoen via de nacompetitie promoveerde en vanavond in dezelfde KNVB beker na strafschoppen won van Vlissingen. Als Quick wat effectiever met de kansen om zal gaan en achterin de hele wedstrijd scherp blijft, kan het debuut in de Derde Divisie een mooie worden. Om 14.00 uur zal er afgetrapt worden op Nieuw Hanenburg.

Opstelling Quick:
Jari Puister, Virgil Tjin-Asjoe, Joost de Gelder, Kai van Hese (Roderick Meinema), Philip Kouwenhoven, Sijbren Bartlema, Marc Boshoff, Steven de Kruijf, Can Memisoglu (Frank van der Heiden), Rachid Bouyaouzan (Yvo Zuurmond), Nabil Hadui