Oppermachtig Quick zet De Meern eenvoudig opzij

Gepubliceerd op 13 mei 2018 door Marcel de Kler

De slotfase van de competitie is aangebroken en de pessimisten wezen op het lange seizoen en dat dit zijn tol begon te vergen voor de Haantjes, die al vier wedstrijden op rij niet wonnen. Tevens zijn de statistieken tegen een hekkesluiter niet in het voordeel van Quick, mede gezien het eerdere verrassende thuisverlies tegen Be Quick. Ditmaal leek alles anders te worden, waarbij de eerste hulp letterlijk van boven kwam. Het miezerige weer in de regio Utrecht zorgde ervoor dat de stroeve kunstgrasmat beter bespeelbaar was en de bal sneller rond kon gaan. Koren op de molen voor de Haagse ploeg, die hierna de critici de mond snoerde en oppermachtig was.

De Meern moest vechten voor de laatste strohalm om (directe) degradatie te voorkomen, maar Quick leek na twee minuten al op voorsprong te komen. Marc Boshoff krulde de bal met veel gevoel over de muur, maar zag zijn inzet op de paal uiteenspatten. De toon was echter wel gezet en Quick was veel scherper aan de wedstrijd begonnen. Vanuit een goede organisatie werd De Meern de wil opgelegd en dit resulteerde uiteindelijk na een kwartier spelen in de openingstreffer. Steven de Kruijf bediende de weglopende Roderick Meinema op maat, waarna hij zijn tegenstander op snelheid klopte en de bal beheerst langs de doelman schoof; 0-1.

Halverwege het eerste bedrijf toonde Quick zich weer scherper dan de oranje defensie. Een snelle en verre ingooi van Roderick Meinema werd op waarde geschat door Frank van der Heiden, die de bal uit de draai ineens hard binnenschoot en zo de 0-2 op het bord zette. Het leek hierna wel alsof de gastheren de handdoek al in de ring hadden gegooid, want het was niet te zien dat ze voor hun laatste kansen speelde. Aan de andere kant was dit natuurlijk ook de verdienste van het team van de kersverse beste amateur/trainer/coach van Nederland, Paul van der Zwaan. Ze gaven De Meern geen enkele kans om in de wedstrijd te komen en speelden zelf weer ouderwets goed voetbal. De dreiging bleef dan ook continu op het doel van de Utrechters en het was wachten op nieuwe treffers. Het duurde nog tot vijf minuten voor rust, totdat er weer een treffer te vieren was. Een typische Quick aanval over de flank kwam bij Roderick Meinema, die van de achterlijn de bal strak voorgaf en Frank van der Heiden vond bij de eerste paal, die de bal snoeihard tegen de touwen wist te jagen voor de 0-3.

Waar vorige week tegen HSC ’21 ook al wel goed gespeeld werd, wist de bal er maar niet in te gaan. Ditmaal was de Haagse ploeg wel effectief omgegaan met de kansen en ging het zodoende opgelucht de kleedkamers in. Tijdens het nuttigen van de thee was de ploeg nog op het hart gedrukt om net zo sterk aan het tweede bedrijf te beginnen en de gastheren geen enkele hoop te geven. Toch bleek dit aan dovemans oren gericht te zijn geweest, want na enkele minuten was de 1-3 een feit. Een fout achterin bij Quick leidde balverlies in, hetgeen afgestraft werd door De Meern. Het leek wel het gewenste effect te sorteren, want hierna waren de Haantjes weer bij de les. Gelijk werden de gastheren spreekwoordelijk bij de nek gegrepen en vastgezet. Een diepe bal van Joost de Gelder viel achter de defensie van De Meern en perfect in de loop van de vertrokken Marc Boshoff. Voor hem was het een koud kunstje om de doelman vervolgens te passeren en zo was de marge weer drie doelpunten; 1-4.

Voor Quick was de koek echter nog niet op. De aanvallen volgden elkaar snel op en weer was Roderick Meinema een belangrijk station. Vanuit een goede actie wist hij met een voorzet op maat Frank van der Heiden bij de tweede paal te bedienen, die halverwege de tweede helft eenvoudig de 1-5 kon binnenkoppen en zo dus ook zijn derde treffer van de middag maakte. Allen overigens op aangeven dus van Meinema. Iets meer dan een kwartier voor tijd werd de hoge druk de thuisploeg fataal. Marc Boshoff onderschepte een inspeelbal en kon ongestoord richting de doelman lopen, om hem andermaal te kloppen; 1-6. Hierna had Quick nog wel de ruimte om de score nog verder op te krikken, maar de Haantjes bleken coulant voor de gastheren.

In laatste tien minuten was, mede door enkele wissels, de scherpte even weg en konden er nog twee treffers gemaakt worden. Eerst werd een vrije trap nog fraai in de bovenhoek geschoten, achter de kansloze Patrick Zunderdorp, die de geblesseerde Jari Puister. Veel had Zunderdorp nog niet te doen gehad deze middag, maar door wederom geklungel achterin, mocht hij zelfs voor de derde maal de bal uit het doel vissen., toen De Meern spits Kelsey den Haag (hoe toepasselijk) zijn tweede treffer van de slotfase maakte. Het echte vuur was al lang gedoofd bij de thuisploeg, waardoor deze doelpuntrijke middag met 3-6 werd afgesloten.

Door deze overwinning blijft Quick op de derde plek staan, met nu drie punten voorsprong op Westlandia en Dongen. Die plek heeft alleen een meerwaarde als Jong Vitesse blijft winnen en de derde periode wint, ondanks dat ze al officieus kampioen zijn. Westlandia is echter in de derde periode, met één punt achterstand op de Arnhemmers, de enige concurrent. Quick zal volgende week dus om twee redeneren willen winnen van het Quick ‘20; de derde plek behouden en HBS de kans geven over de Oldenzalers te wippen bij winst op JVC Cuijk in hun strijd op nacompetitie te voorkomen. Hiermee hopen de Haantjes natuurlijk ook om een droomseizoen ook nog een tastbare prijs te laten opleveren, met wellicht wel een nacompetitie tweeluik tegen Scheveningen als beloning. Hoe mooi zou dat affiche zijn voor het Haagse voetbal? Als over twee weken de competitie erop zit, weten we of dit realiteit is geworden.