Beter spelend Quick delft onderspit tegen Scheveningen

Gepubliceerd op 03 juni 2018 door Marcel de Kler

Na het gelijke spel (1-1) op Nieuw Hanenburg afgelopen woensdag, moest er zaterdag een winnaar uit de strijd komen tussen Scheveningen en Quick om de bepalen wie door mocht naar de finale van de nacompetitie voor een plek in de Tweede Divisie. Een bewolkt sportpark Houtrust was goed gevuld met zo’n 2500 toeschouwers, wonderwel dus minder dan afgelopen woensdagavond. Een zeer goede wedstrijd kregen ze niet voorgeschoteld, maar spannend was het tot het einde wel.

Waar bij Scheveningen de nodige personele problemen kenden, was Quick op volle oorlogssterkte de wei in getogen. Evenals in de thuiswedstrijd, namen de Haantjes nu ook snel het initiatief en werd Scheveningen voetballend naar achteren gedwongen. Al snel werd duidelijk dat er een enorm verschil in speelstijlen was, want waar Quick frivool en aanvallend voetbal wil spelen, past bij de thuisploeg voornamelijk degelijkheid en zakelijkheid.

Ondanks de dreiging wist Quick nauwelijks voor gevaar te zorgen. Een enorme scrimmage na een hoekschop leidde niet tot een doelpunt, mede omdat de Schollekoppen zich massaal voor de bal wierpen. Halverwege het eerste bedrijf werd de grootste kans genoteerd. Na de bal op het middenveld veroverd te hebben, werd Marc Boshoff aan de zijkant weggestuurd. Hij gaf een afgemeten voorzet op Frank van der Heiden, die de bal helaas net naast schoot.

De eerste maal dat de gastheren serieus in de buurt van het doel van Jari Puister kwamen, was het wel meteen raak. Mehmet Aldogan werd in de hoek de diepte ingestuurd en zijn voorzet bereikte de vrijstaande Barry Rog. Zijn inzet werd nog half geblokt en door Joost de Gelder met kunst en vliegwerk nog bijna van de lijn gehaald. Bijna, dus de goal telde. Op dat moment tegen de verhouding in, maar dat boeide het thuispubliek niet echt.

Quick was hierdoor van slag geraakt en het tweede deel van de eerste helft was voor Scheveningen. Die kwamen toen beter in hun spel en Quick kon maar moeilijk grip op de thuisploeg krijgen in deze fase. Tim Peters kreeg nog een enorme kans, maar alleen richting het Quick doel toonde Jari Puister zijn klasse en stopte de inzet van de Scheveningse spits. Ook leek Brandon Robinson nog een kans te krijgen, maar schatte de voorzet helemaal verkeerd in en kopte van dichtbij ruim naast.

De rust kwam als geroepen voor de Haantjes, waarin trainer Paul van der Zwaan werk te verrichten had. Wat er ook ge4zegd moge zijn, het heeft geresulteerd in een compleet ander spelbeeld dan voor de rust. Quick domineerde vanaf het begin en drukte de Schollekoppen terug in de defensie. De thuisploeg had dit kennelijk ook niet aan zien komen en begon al snel opzichtig tijd te rekken, om te proberen onder de druk vandaan te komen.

Toch wist Quick geen echt grote kansen te scheppen. Dit kwam enerzijds omdat ze de aanvallen net te ver door wilde voeren, maar ook door het onverzettelijke verdedigen van de thuisploeg. Hoe zeer de Haantjes het ook probeerde, het wilde net niet lukken vandaag. Zo kregen ze maar liefst 8 hoekschoppen te nemen na de rust, maar telkens bleek doelman Wolsheimer redding te brengen. Het spel werd opportunistischer, ook na het naar voren sturen van Joost de Gelder in het laatste kwartier.

Ondertussen kreeg Steven de Kruijf op 10 minuten voor het einde nog zijn tweede gele kaart en dus rood. Een beetje zwaar gestraft, maar het spelbeeld veranderde niet. Mede door het vele tijdrekken van Scheveningen, trok scheidsrechter Droge 6 minuten speeltijd bij. Pas toen leek de bal eindelijk goed te vallen. Joost de Gelder kopte een bal terug en Virgil Tjin-Asjoe kon van ongeveer 10 meter voor het doel vrij schieten uit de stuit. Zijn inzet was hard zat, maar ging rakelings over het Scheveningse doel, waarna de wedstrijd eindigde in 1-0.

Het deed pijn om na afloop wel de complimenten te krijgen, dat het de beter voetballende ploeg was in de tweeluik, maar het gaat nu eenmaal om de doelpunten. Scheveningen toonde zichzelf gewoonweg efficiënter en liet zien dat zakelijkheid en degelijkheid, in combinatie met veel ervaring, tot een overwinning kan leiden. Zij zullen het dus in de finale op gaan nemen tegen TEC uit Tiel, om een plek in de Tweede Divisie. Quick blijft zodoende in de Derde Divisie, waar in ieder geval de Haegsche Derby tegen HBS weer op het programma komt.

Voor de spelers en staf van Quick 1 resten alleen zeer veel complimenten over hoe gespeeld en gestreden is. Niet alleen nu, maar het hele seizoen al. Dat Quick om promotie zou mogen spelen, had niemand vantevoren durven dromen. De club is in ieder geval trots op het team. Zo werd het dus een droomseizoen en kunnen de spelers en staf van een welverdiend vakantie gaan genieten. Komend seizoen zal moeten blijken of deze unieke prestatie benaderd kan worden.