Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

Het Nieuwe Jeugdvoetbal Deel 7: Wat kunnen we verwachten?

Gepubliceerd op 20 maart 2017 door Jeugdcommissie

Iedere verandering geeft energie maar vraagt ook om aandacht en zorgvuldigheid. Op dit moment kunnen we nog niet precies inschatten hoe de verandering zal uitpakken maar we houden rekening met het volgende:

1. Technische ontwikkeling: Een partijtje voetbal op een pannaveldje of een pleintje is anders dan op het voetbalveld. Er is meer balcontact, er wordt vaker gescoord en het is meestal razend spannend. Vanwege de kleine ruimte ben je meer betrokken bij het spel en moet je creatiever zijn. Zonder balbeheersing en techniek ben je nergens en dus ontwikkel je je super snel. Wat we nu niet goed kunnen inschatten is het effect van de nieuwe spelvormen op de kinderen met minder voetbaltalent. Gaan zij zich ook binnen hun vermogen sneller ontwikkelen of gaat het te snel? En houden zij plezier in het voetbal? De Quick Jeugdopleiding gaat dit allemaal goed in de gaten houden.

2. Voetbalfeestje: Omdat het veld vanaf volgend seizoen kleiner wordt, ligt er een nieuwe uitdaging voor trainers en coaches. Gaan ze puur voor de winst, dan maken ze er met hun keepers een schietspelletje van. Quick zal echter de trainers en coaches begeleiden en stimuleren om er een voetbalfeestje van te maken waarin samenspel voorop staat. We willen onze jongste Quickers vooral laten genieten van hun spectaculaire goal, mooie pass of aanname, of hun schitterende redding. Het gaat om de som der delen waarvan winst of verlies er slechts eentje is. De uitslag wordt wel door de KNVB geregistreerd maar niet gepubliceerd in klassementen, dat gebeurt pas vanaf de O11 en O12 categorieën. Even wennen zal dat zijn in de overgangsjaren maar we verwachten dat het meer ruimte geeft voor het vieren van de successen in de wedstrijd.

3. Arbitrage: De arbitrage bij de O8-O10 wedstrijdjes wordt verzorgd door een spelbegeleider die langs de lijn meekijkt. De spelers regelen in principe zelf de spelhervattingen bij een uit-bal, overtreding, of een doelpunt. In de ideale situatie geven ouders hun kinderen de ruimte om zelf tot oplossingen te komen, leren trainers/coaches hun team op een sportieve manier voor zichzelf op te komen, en hoeft de spelbegeleider maar zelden het veld in te lopen omdat de spelers er onderling steeds goed met elkaar uitkomen. We hebben een donkerbruin vermoeden dat vooral ouders van voetballende kinderen flink zullen moeten wennen aan de nieuwe spelvormen.

4. Capaciteit: Met kleinere veldjes zit het vooralsnog qua veldcapaciteit op wedstrijddagen wel goed. We zullen wat meer goaltjes nodig hebben omdat er meer wedstrijden tegelijk gespeeld gaan worden. Het zal drukker worden aan het buffet omdat er meer ouders meekomen, en de zaterdagdienst zal de handen vol hebben aan al die partijtjes die tegelijk spelen en liters limonade nodig hebben in de rust en de time-outs. In de O8-O10 categorie gaan we terug van 9 naar 8 spelers per team en in de O11-O12 categorie zullen de teams uit 10 spelers bestaan. Quick zal meer trainers/coaches nodig hebben en meer spelbegeleiders en scheidsrechters. Heb je zin om één van deze vrijwilligerstaken op te pakken? Mail ons op jeugdvoetbal@quick.nl!

Heb je vragen, mail ons op jeugdvoetbal@quick.nl. Deel 8 gaat over hoe Quick zich voorbereidt qua materialen. Deel 6 vind je hier.

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon