Quick JO17-1 stelt zege veilig maar vergeet door te bijten

Gepubliceerd op 15 oktober 2017 door Marco van Leeuwen

Lekker weertje, fitte groep spelers en….teamouder Mo jarig! Alle ingrediënten voor een mooie voetbaldag. Zou het door vv Spijkenisse genoemde “volwassen Quick” een volgende slag slaan? Het begin was in ieder geval weer zeer goed. Deze ploeg heeft een patent op vroege goals, zo ook nu. De eerste inworp aan de rechterkant werd door de wegdraaiende Georni met links binnengeschoten, 1-0 na twee minuten. Het mocht een klein wonder heten dat dezelfde Georni direct erna niet voor de 2-0 de boeken in ging. Ook dit beeld was de laatste weken herkenbaar. Goed voetbal, veel druk, maar verzuimen om te scoren en de wedstrijd direct te beslissen. Vandaag echter zou alles anders zijn. Opnieuw een aanval over de flanken met Lennaert in een hoofdrol. De lage voorzet op Georni op maat, trekker overhalen, 2-0 na iets meer dan tien minuten spelen. Quick domineerde en de bezoekers kwamen slechts sporadisch bij het Haagse doel met als enig gevaarlijk moment een kluts vlak voor de neus van doelman Laurens. De eerste tekenen van gemakzucht werden reeds zichtbaar. Uiteindelijk speelde Quick de eerste helft probleemloos uit met als dieptepunt het uitvallen van Lennaert met een blessure die hem een aantal weken aan de kant zal houden.

Mixed feelings dus in de rust. Wedstrijd volledig onder controle maar het stond slechts 2-0. Dit was zo’n pot waarin je de tegenstander bij de keel zou moeten grijpen (figuurlijk dan), door zou moeten bijten en met een grote nederlaag naar huis zou moeten sturen. Geen genade! Blijkbaar een lastig dingetje voor dit team met louter ideale schoonzonen.

Direct na rust liet Quick nog één keer haar tanden zien. Een goede actie van Tom over rechts kreeg een vervolg met een prima voorzet bij de tweede paal waar Julien, slechts een paar minuten in het veld, wel raad mee wist, 3-0. Dat was duidelijk teveel. Voelde blijkbaar niet goed op zo’n mooie dag. Nog geen vijf minuten later liet Quick daarom de bezoekers volstrekt onnodig terugkomen, vrij schieten na foutief uitverdedigen, 1-3. Alleen bij standaardsituaties kwam Quick nog bij het Grote Doel. Op het einde van het derde kwart opnieuw miscommunicatie in de verdediging met een levensgrote kans voor Alexandria tot gevolg. Onvoldoende rugdekking. Quick maakte het zichzelf, bijna als vanouds, onnodig lastig. Met nog tien minuten op de klokken kwamen de Rotterdammers nog dichterbij. Ditmaal via een vermeende handsbal en opnieuw onvoldoende resoluut ingrijpen, 3-2 dus. Alexandria kreeg hierna nog één grote kans maar gelukkig stond Laurens goed en trokken de Haantjes nipt aan het langste eind.

Quincy en Giovanni gaan de videobeelden zeker nog een keer goed bekijken. Wat veroorzaakt het verval in de tweede helft? Op zoek naar voorbeelden die met de jongens gedeeld kunnen worden. Er lijkt in ieder geval ook iets met focus of gemakzucht en daarop volgend onzekerheid te zijn. Wellicht iets ingewikkelder om op te lossen. Misschien moeten we onze jongens vragen om 2x40 minuten per week een keer wat minder lief te zijn. Zakelijk,….professioneel……venijnig……met een vleugje vilein. Mag best.

Volgende week gaan we dat bekermatig uittesten in Berkel tegen de koploper van de derde divisie B, TOGB (aanvang 15:00) en de week erna afmaken tegen Fortuna in Sittard (aanvang 15:00 uur). En omdat het doel alle middelen heiligt gaan alle moeders mee naar Limburg. Vaders zijn te lief!

Foto's Paul van Eynde