Quick JO17-1 glibberend onderuit tegen Fortuna Sittard

Gepubliceerd op 29 oktober 2017 door Marco van Leeuwen

Limburger vindt Hollanders bedreigender dan buitenlanders, blijkt uit recentelijk onderzoek, opgepikt door RTL Nieuws en het AD. En zo werden we ook ontvangen in de kleine kantine van HBC’09 in Buchten. Niet alleen schalde Rowwen Hèze uit de speakers met ‘t is een kwestie van geduld voor heel Holland Limburgs lult maar ook in onvervalst Hollands werd ons door de plaatselijke kantinechef duidelijk gemaakt dat hij geen zin in ons had (zal de teksten maar even achterwegen laten, die waren meer dan onbehoorlijk). Welkom in Limburg! Echt gastvriendelijk, aldus Mo. Diezelfde Mo had het weer prima voor elkaar: "hebben we het allemaal naar onze zin?" klonk het iedere 5 minuten in de tot de nok toe gevulde bus. Mo stelt iedereen op zijn of haar gemak. Mo staat voor iedereen klaar. Mo staat altijd aan. Als “Harry van de SunWeb” dan wel te verstaan. Mo tussen Paul en Audrey in, op een te klein handdoekje op het strand. Zoiets dus.

Tja, en dan de wedstrijd. Echt gras, dan weet je het wel. Waar Fortuna tot de tanden toe gewapend (lees met het juiste schoeisel) aan de wedstrijd begon, blonken onze jongens uit in veel glijpartijen, leidend tot een onrustig begin. De te lage handelingssnelheid aan Haagse zijde werd door de felle Limburgers in een licht overwicht omgezet, hoewel zij daar veel kleine overtredingen voor nodig hadden. Een rommelige pot dus. Pas na een half uur wist Fortuna als eerste een grote kans te creëren. Keeper Laurens hield zijn ploeg met een puike redding vooralsnog op de been. In de 35e minuut had Quick een unieke mogelijkheid om via een vrije trap van Derek de score te openen, de bal kaatste via onderkant lat op of rondom de lijn en Elano kon het in de rebound net niet afmaken. In de tegenaanval was het daarna Fortuna, dankbaar gebruik makend van fouten in de verdediging, dat de 1-0 mocht aantekenen. Quick mocht van geluk spreken dat de schade hiertoe beperkt bleef, gezien de kansen die Fortuna hierna nog in de schoot geworpen kreeg.

Ook in het tweede bedrijf was het Fortuna dat het initiatief nam. Direct een balletje op de paal, gevolgd door een redding van Laurens, een corner en weer een levensgrote kans. Quick stond met de rug tegen de muur. Na het inbouwen van meer verdedigende zekerheid met Tim (H) kwam Quick meer aan voetballen toe en kon Yannick aan het einde van het derde kwart uit een corner van dichtbij de gelijkmaker binnenknallen. Hier kon zelfs de Fortunese grensrechter niets meer aan veranderen. De wedstrijd was ontvlamd en kon alle kanten op. Quick kreeg meer grip en een verassing (diefstalletje van drie punten) hing in de lucht. Tot vlak voor tijd dan. Opnieuw een ongelukkige uitglijder leidde tot een penalty voor de thuisploeg, Laurens kansloos, 2-1. In de extra tijd gaf Quick nog één keer vol gas. Een prima schot van Willem kon door de keeper met moeite tot corner worden verwerkt en de apotheose van deze thriller was de prima uitgevoerde vrije trap binnen het zestienmetergebied die via Georni door Tim (H) net niet tot gelijkmaker kon worden bekroond.

Op basis van het wedstrijdbeeld en de kansen misschien wel een terechte uitslag. Bij Quick zal de handelingssnelheid omhoog moeten, moet er veel vaker gekozen worden voor eenvoudige in plaats van moeilijke oplossingen (eenvoudig is ook mooi) en mag er tot slot met meer gif en gogme worden gespeeld. Nog steeds een beetje te lief, die gasten uit Den Haag. Zouden die Limburgers niet zo bang voor hoeven te zijn.

De reis terug naar Holland, wederom onder leiding van “It wasn’t me”, was erg geslaagd en maakte veel goed. Met dank aan Mo, Han, Maurice en Audrey. Wordt vervolgd! Misschien volgende keer alleen geen buschauffeur met Limburgs accent?