Prille liefde nekt titelkandidaat Roda JC.

Gepubliceerd op 19 mei 2018 door Marco van Leeuwen

Het kan verkeren. Na de kwelling vorige week in Gemert had waarschijnlijk niemand op een wederopstanding van de JO17-1 Haantjes gerekend. En zeker niet tegen het nog volop voor de titel in de race zijnde Roda JC. De wisselvalligheid die het team al het hele seizoen parten speelt, liet zich echter vandaag ondanks de kou van zijn goede kant zien. Het moet gezegd: er was van te voren wel wat werk verzet om de Roda boys te ontregelen. Het afsluiten van de hele wijk en zelfs het creëren van een heuse file op de Laan van Meerdervoort om een late aankomst van de bus te garanderen. Han en Mo hadden weer alles uit de kast gehaald om de laatste thuiswedstrijd van het seizoen goed af te sluiten.

Die wedstrijd was nog maar koud begonnen of de eerste kans van de wedstrijd diende zich al aan. Tom haalde aan de rechterkant de achterlijn en legde de bal panklaar. Die zekere 1-0 werd door Georni in al zijn gretigheid hoog over het doel gejaagd. De toon was in ieder geval gezet. Quick zette druk vooruit en dat leverde regelmatig balbezit op. Roda daarentegen wist met goed positiespel en verzorgd voetbal handig te profiteren van onvoldoende aansluiting aan Haagse zijde, leidend tot steeds meer gevaar voor het doel van Laurens. Zo kwam Quick goed weg bij de uit een corner ingekopte goal die wegens vermeend duwen werd afgekeurd. Halverwege de eerste helft kreeg Roda opnieuw kans om de score te openen. Laurens stond goed en wist te keren. Roda voerde de druk verder op. Na een half uur spelen mondde een reeks van steeds gevaarlijker wordende vrije trappen uit in een kopbal onderkant lat. Volgens onze oosterburen (en daarmee waarschijnlijk ook in Kerkrade) “das Glück eines tüchtigen Torwarts”. Terwijl sommigen nog druk waren met de vervoeging van de 2e naamval enkelvoud was Yannick, na een prima pass vanuit het achterveld alweer onderweg aan de andere kant. Op volle snelheid omspeelde hij handig twee Limburgse verdedigers en rondde netjes af. Zo stond het verrassend 1-0 na ruim een half uur spelen. De volgende actie was van Willem, buitenom over rechts, gevolgd door een mooi schot met z’n Belgische chocoladebeen dat net naast de kruising zeilde. Quick had gogme (lang niet gezien) en hield Roda nu stevig in de tang. Het was Derek die op het middenveld de bal veroverde en daarmee Willem wegstak op rechts. De voorzet was goed maar werd helaas niet door iedereen op waarde geschat. Het was uiteindelijk Tom die de trekker overhaalde en de riante 2-0 aantekende. Roda moest iets forceren wilde het in de race blijven voor de titel in de 2e divisie B en zo kwam het vlak voor rust nog tot een hachelijke situatie voor het doel van Laurens, die opnieuw uitstekend redde.

Nog voordat de tweede helft goed en wel was begonnen en het offensief uit Kerkrade los zou barsten stond het al 3-0. Het was opnieuw Yannick die met een fraaie actie over rechts buitenom kwam en Georni op maat bediende. De spits was deze keer wel koelbloedig en tikte de bal beheerst met links in de verre hoek. Op rozen!

Het sierde Roda dat het verzorgd bleef voetballen. Via mooie combinaties stichtte de bezoekers keer op keer gevaar in de Haagse verdediging en vonden zij net zo vaak Laurens op hun weg die met goede reflexen heer en meester was, zowel in de lucht als op de grond. Flow heet dat, een geestestoestand waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn en het moment optimaal beleven. En dat had een reden, zo bleek later. Quick mocht ondertussen af en toe lekker counteren, vooral via Willem en Yannick maar de Limburgse keeper wist de schade te beperken. Zo zat Roda nog steeds aan het elastiek en bleef het aandringen. Quick werd steeds verder teruggedrongen en na twintig minuten was de spanning terug in de wedstrijd toen de bezoekers dan eindelijk de 1-3 achter Laurens wisten te prikken. Met de opdracht aan de Quick middenvelders om meer in te zakken en dichter op de eigen verdediging te spelen kon Roda nog verder aandringen en werd een knappe individuele actie binnen de zestien door Quick ruw verstoord. Een terechte penalty was het gevolg en er zouden nog 25 hete minuten volgen. Dat was echter buiten de man van de wedstrijd gerekend. Met een mooie redding pakte Laurens de eerste inzet en wist daarna zelfs met z’n maatje 47 de rebound te keren. Wat een vriendin al niet kan doen! In het laatste kwart bleef het toch nog spannend, echter dankzij het sterke collectief en een paar keer goed verdedigend ingrijpen van Emilio werd er verder geen averij opgelopen. Een zware botsing tussen de Limburgse keeper en rechtsback zorgde in de slotfase nog voor enig tumult. De prima leidende scheidsrechter liet Quick in eerste instantie doorvoetballen en de thuisploeg kreeg hiermee de 4-1 op een presenteerblaadje. Het sierde Tom dat hij de bal over de lijn trapte en daarmee snelle verzorging van de slachtoffers mogelijk maakte. De door de Limburgers geïnitieerde woordenwisseling die daarna volgde was minder geplaatst en werd door Quincy in het Nederlands afgesloten met het verzoek om op zijn naam te Googelen. En dat gaan we straks dus allemaal even doen. In blessuretijd nog een latballetje boven Laurens en het was gedaan. Een dik verdiende overwinning!

In het klassement der grensrechters wordt het steeds spannender. Roy had het vandaag af kunnen maken maar schitterde door afwezigheid. André greep zijn kans en vlagde een prima potje. Op beslissende momenten moet je er gewoon staan. En ook nog eens “dressed to the occasion”. Dat levert extra punten op. Volgende week finale uit bij FC Dordrecht, 12:30, ben benieuwd. Hoor dat Roy en Marina hun aanstaande schoondochter weer meenemen.