Penaltysyndroom berooft Quick JO17-1 van kostbare punten

Gepubliceerd op 28 april 2018 door Marco van Leeuwen

Soms kun je maar beter in Marrakech zitten, lekker in het zonnetje, randje zwembad. En al helemaal als het in Den Haag klassiek oude wijven en weerhaken regent. Giovanni mocht het vuile werk opknappen en deed dat naar behoren.

Wellicht was het u al opgevallen. De stoelendans om gewilde posities zoals die van leider, teamouder, grensrechter, fotograaf en schrijver is in alle hevigheid losgebarsten. Na 19 wedstrijden een beetje laat zou je zeggen, maar dat zit zo: Over enkele weken en wellicht al op 26 mei vindt de Grote Afrekening plaats. Word je genoemd in de diverse speeches of niet? Word je bejubeld en bedankt voor je inzet of ben je irrelevant? Wordt jouw rol als doorslaggevend voor het verloop van het seizoen gezien? Ben je de voorman van de 5e kolonne of iets zelfs nog iets meer? En wat levert dat op voor volgend seizoen? In deze cruciale fase dook zelfs Maurice weer op langs de lijn, gaf aan dat hij in de race was voor grensrechter van het jaar en schaarde zich daarmee in het rijtje Mo, Roy, Paul, Stephan en Markus. Doordat Mo tot het laatste moment (tevergeefs) hoopte op een plekje naast Giovanni, Stephan achter Suus aan moest en de rest niet aanwezig was greep André zijn kans. Zeer professioneel, in prachtig oranje. Gaat zeker ver komen.

Knap dat in al dit tumult er nog gewoon gevoetbald kon worden. Quick startte iets beter voetballend als de bezoekers uit Spijkenisse, al na 7 minuten resulterend in een enorme kans voor Georni die bal in de zestien niet helemaal lekker raakte en de bezoekers zo in leven hield. Nog geen vijf minuten later was het opnieuw de Spijkse keeper die met een reflex een kopbal van Quick tot corner wist te verwerken. Na dit openingsoffensief begon Quick iets meer ruimte te geven en leek de scherpte uit de beginfase weg te ebben. Spijkenisse speelde verzorgd. Doordat de scheidsrechter het zeker de eerste helft kort hield en voor veel floot zat er weinig tempo in de wedstrijd en daar leken vooral onze jongens last van te hebben. Quick werd slordiger. Na een foutje in de verdediging ontstond er zo een grote kans voor de spits van de bezoekers, die gelukkig door de prima keepende Laurens gestuit werd. Op slag van rust was het weer Spijkenisse dat gevaar stichtte voor het Haagse doel met een kopbal die net voorbij de tweede paal zeilde.

In het tweede bedrijf regende het vooral kansen. Eerst Willem met een prima rush naar Het Grote Doel, alleen op de keeper af. En kort daarna Georni met een schot, ook gepakt door de uitstekende keepende goalie uit Spijkenisse. De gasten kregen eveneens kansen maar Laurens was op zijn hoede. Aan de andere kant groeide de keeper van Spijkenisse inmiddels uit tot man van de wedstrijd na opnieuw een knappe safe op een poeier van Georni. Waar Quick wellicht een beslissing had kunnen forceren door de bezoekers vast te zetten op eigen helft vergat het door te bijten. Het veld werd te lang en het middenveld meer en meer overgeslagen. De lange ballen van achteruit vonden voorin nauwelijks gehoor. Zo kreeg Spijkenisse de wedstrijd in de schoot geworpen en ontstonden er enkele hachelijke situaties voor het doel van Laurens. De teen van Thomas en de vingertoppen van Laurens voorkwamen vlak voor tijd zelfs een zekere nederlaag. Het laatste wapenfeit echter bleek de overtreding op Willem in de zestien met een terechte penalty als resultaat. Zwaarder kon Quick niet worden gestraft! Georni bleek dit keer de moedigste en nam plaats achter de bal. Hard en hoog door het midden was buiten de lat gerekend. Zo bleef het 0-0, alles overziend een terechte uitslag. Spijkenisse heeft een leuke ploeg, aardige gasten, verdienden wel een puntje. Aldus onze man uit Marrakech, blijkbaar nog steeds aan de touwtjes trekkend.

Zo sleept dit wisselvallige seizoen zich naar het einde, zou je zeggen. Dus niet!! Grensrechter, teamouder, schrijver, fotograaf, trainer, leider van het jaar? Wie gaat het worden? Wie vergaart er eeuwige roem (of hoon)? En welke haptonoom of moeder helpt deze ploeg van haar penaltysyndroom af? Misschien gewoon een beetje op trainen en zelfvertrouwen tanken. Lekker een paar avondjes op het doel knallen en daarna weer met de borst vooruit, zoals echte Haantjes dat doen. En dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren en wordt de Haaglanden Cup wellicht de kers op de taart. Kwartfinale uit tegen Den Hoorn, woensdagavond 9 mei, 18:30.