Quick JO11-1 tweede op Klavertje 4 toernooi

Gepubliceerd op 30 augustus 2017 door Marcel de Kler

Het was alweer de 14e editie van het Klavertje 4 toernooi, waarbij thuisploeg HVV en de gasten HBS, Quick en het Rotterdamse VOC streden om de eerste plaats. Bovenal was het natuurlijk een goed toernooi als voorbereiding op de bekercompetitie, die volgende week gaat starten.
Ook de JO11-1 was natuurlijk weer van de partij. Ashwan was gelukkig weer beter, zodat op volle oorlogssterkte kon worden gespeeld op deze zonovergoten dag.

Laurens had zich een beetje vergist in de locatie, dus hij kwam een paar minuten later. De spelers werden bij elkaar geroepen voor een tactische bespreking, en daarna werd de warming-up gedaan.
De eerste wedstrijd was direct een kraker tegen aartsrivaal HBS. Het begin was rommelig. Het was wennen aan het echte gras, en de breedte van het veld was aanzienlijk minder dan afgelopen woensdag in Katwijk. Bovendien werd de breedte die er dan nog wel was, niet heel goed benut, zodat het heel druk was in de buurt van de bal, en het lastig voetballen was. Laurens spoorde de spelers aan de tegenpartij direct vast te zetten op eigen helft. ‘Hoog druk zetten’, zou Peter Bosz zeggen.

HBS had zichtbaar moeite met deze speelwijze, en daardoor ontstonden er kansen voor Quick. Christo schoot over, maar Youssef wist even later wel het net te vinden. HBS probeerde af en toe wel onder de druk uit te komen, maar de verdediging van Quick stond als een huis, en anders hadden we Ashwan nog, die een paar keer goed uit zijn doel kwam zodat hij de aanval van HBS kon neutraliseren. Youssef brak opnieuw door, maar schoot naast. Luka was kort daarop wel trefzeker (2-0). Een vrije schop ging naast, en uit een volgend dood spelmoment schoot Marius via de lat over. Het was opnieuw Luka die de wedstrijd definitief in het slot gooide op aangeven van Youssef, dus de eerste overwinning was binnen (3-0).

Na deze wedstrijd moesten we een tijd wachten, want er moesten nog twee wedstrijden gespeeld worden voor onze helden opnieuw mochten spelen, dus was het tijd voor de competitie waar een prijs op het spel stond voor de speler met het hardste schot. Quick wist met Luka en Marius in de prijzen te vallen met een snelheid van 75 km per uur.
Inmiddels had HVV gewonnen van VOC, en HBS had gelijk gespeeld tegen HVV. Quick mocht nu spelen tegen het nog puntloze VOC. Deze ploeg oogde niet heel sterk, maar hield Quick toch aardig op afstand. Toch kreeg Quick wel wat kansen. Jelmer speelde Ties aan, maar hij schoot over. Even later scoorde hij toch. Youssef speelde Luka aan, die de bal goed afschermde met zijn lichaam waardoor Ties de bal kon oppakken, en met een subtiele voetbeweging schoot hij de bal in het doel (1-0). Er volgden nog een paar kansjes om de score op te voeren, maar een schot van Jelmer werd door een verdediger weggekopt, en Ties schoot naast. In de slotfase ging VOC nog één keer naar voren. Jelmer wist een bal over de achterlijn te werken, maar uit de corner die volgde ontstond een scrimmage voor het doel van Ashwan, en helaas was het een voet van een VOC-speler, die het laatste tikje gaf in de tijd dat de stadionspeaker al aan het aftellen was (1-1). De aftrap werd daarna nog snel genomen, maar de scheidsrechter floot voor de bal aan de overkant was.

Een gelijkspel, maar nog geen vuiltje aan de lucht, want op doelsaldo stonden we nog steeds bovenaan. We zagen VOC de laatste wedstrijd winnen van HBS, zodat we met een echte finale te maken kregen. HVV en Quick begonnen de laatste wedstrijd allebei met 4 punten.
HVV ging in eerste instantie wat beter met deze spanning om, en Quick kwam niet echt in het spel. HVV viel aan, Quick verdedigde en gokte af en toe op de counter. Het was jammer dat we achter kwamen. Ashwan kreeg de bal niet goed weg, en HVV kon profiteren (1-0). Dit was overigens wel het moment voor Quick om alle schroom van zich af te gooien. HVV werd teruggedrongen, en er kwamen kansen via Ties na een pass van Jelmer, maar de paal stond in de weg. Een vrije schop ging via de keeper naast, en Luka stuitte op de uitstekende keeper van HVV. Youssef gaf Ties nog een kans, maar opnieuw wist de keeper een doelpunt te voorkomen.

Het was tijd, en HVV ging in deze poule met de eindoverwinning aan de haal, en Quick moest genoegen nemen met de tweede plaats. De spelers waren zichtbaar aangeslagen, en dat is begrijpelijk. Dat had mede te maken met het feit, dat er wat twijfels waren over een aantal arbitrale beslissingen. Of het slopen van de ontvangen vaantjes daar een gepaste reactie op is, waag ik als verslaggever echter ter discussie te stellen.
Een leerzame ervaring, maar we hebben genoeg lichtpuntjes gezien waar tijdens de trainingen en de komende wedstrijden weer op voortgeborduurd kan worden.
HBS won het totaalklassement, en we feliciteren hen van harte met deze overwinning.

Volgende week gaat de bekercompetitie van start met een thuiswedstrijd tegen Wilhelmus.

Ruud Nobel