Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

Bezoek aan Qwiek Leven!

Gepubliceerd op 14 december 2017 door Krijn Vrolijk

Gisteren bezocht ik voor het eerst een editie van Qwiek. Niet omdat ik tot de doelgroep behoor, nog niet. Wel omdat ik al langer nieuwsgierig was en er dit keer een schrijfster was, die voordroeg uit eigen werk. Hieronder verslag van wat ik zag.

Entree

Er staat een rij als bij een popconcert, met bijbehorende ‘vibe’. Saskia en Judith staan achter een tafel, controleren de namen op een lijst, vragen of mensen na afloop blijven eten, delen bandjes uit, leggen geduldig uit waar de garderobe is en waar de wc, geven antwoord op vragen van levensbelang. Omdat het Vogelwijkkrantje iets te enthousiast is geweest in de aankondiging van dit evenement, zijn er meer mensen dan verwacht en gepland. Geen probleem, met maximale flexibiliteit krijgt iedereen een plek.

Yvonne Keuls

Lorien loopt door de zaal en ziet dat het goed is, Guus doet de aankondiging van de beroemde schrijfster. Rijke barbezetting, hopelijk het gevolg van het Vrijwilligersplein. Jennifer doet amicaal met de dochters van Keuls, Karin laat René zien hoe smerig het frontje van het pinapparaat is, Monique luistert aandachtig naar het verhaal en zet alvast de borrel voor na afloop klaar met Hya. Ik zie Quickers: moeders van Bob, Jeroen, André en Vincent, ouders van Hans, Karin en Lorien, vader van Allard, ouders van Akkie en Judith. Maar ook heel veel senioren die niet per se van Quick zijn, maar wel uit de buurt komen en hier gezamenlijk steeds meer een beweging vormen, bewust of onbewust, of ze het nu willen of niet.

Yvonne Keuls herinnert zich ons clubgebouw als een keet, vraagt zich af of het geluid niet te hard staat, leest voor uit Mevrouw mijn moeder. Mensen lachen, er gaat ‘ah’ door de zaal bij ontroerende fragmenten. Diversiteit aan stemmen voor verschillende personages geeft het verhaal kleur. Vrouwen achter de bar vertellen los van elkaar hetzelfde verhaal over de schrijfster: “Wow, wat ziet zij er goed uit! En ze is 85 hè?!”. Publiek van bijna 150 man beloont de lezing met gul applaus.

Diner

In de ledenbar staat prosecco klaar en verkopen de dochters van Yvonne Keuls haar boeken. Tijdens verplaatsing en borrel maken vrijwilligers de grote zaal klaar voor het diner. Ruim 110 mensen genieten daar van een door Gerrit bereide maaltijd, kletsen zo lang mogelijk na, keren tevreden huiswaarts, verheugen zich stiekem al een beetje op de volgende Qwiek. Omdat Qwiek staat voor ontmoeten, informeren en gezelligheid.

En wat mij betreft en voor wat het waard is ook voor trots. Trots dat Quickers zoiets gaafs organiseren als dit.

Voor in de agenda

Qwiek Leven! in 2018, onder voorbehoud: 14 maart, 13 juni, 3 oktober en 12 december.

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon