Hage neemt wraak

Gepubliceerd op 11 juli 2017 door Joost van Schelven

John Hage toonde zich vorig weekend uiterst verbolgen. Tijdens de verloren Zami uit Zami thuis finale tegen de Sien liet captain Zami Lara hem op het moment suprême links liggen. Een nederlaag had volgens Hage voorkomen kunnen worden als hij de doorslaggevende vierde over had mogen bowlen.

Na afloop schroomde hij de confrontatie met zijn schnitzel verslindende aanvoerder dan ook niet, met alle gevolgen van dien. Hetgeen resulteerde in een ongenuanceerde woordenwisseling waarbij velerlei aantijgingen de revue passeerden. Zlaar, de gebeten hond, was helaas niet beschikbaar voor commentaar, omdat hij simpelweg te dronken was.

Precies een week later liet Hage weer van zich horen. Hij bowlde 2-13-5 en baarde opzien door Excelsior-dangerman Collenburg vroeg te verrassen met een venijnige arm ball. Het was het kantelpunt in de wedstrijd.

De spinbowler pakte twee wickets. Of er sprake is van sportieve wraak? “Ja, zeker”, zo sprak Hage na afloop. “Jellema gaf me de bal op een cruciaal moment en ik ben er vervolgens goed mee omgesprongen denk ik.”

Ondanks de randzaken kon hij de aandacht voor de wedstrijd moeiteloos opbrengen. “Ja, ik concentreerde me volledig op deze wedstrijd, heb alles achter me gelaten. Dat is goed uitgepakt. Helemaal omdat ik twee wickets heb gepakt, dat geeft een lekker gevoel.'' Aldus de slow bowler, die een zeer gedreven indruk maakte.

Zami 2 had voor de rest weinig moeite met Excelsior. Jellema verloor de toss en werd samen met zijn manschappen het veld ingestuurd. Geen probleem, zo bleek. ‘Vlugge’ las de wedstrijd uitstekend en greep bij tijd en wijle subliem in. Tim Versteegh (3-19-5) spinde zich een weg door de Schiedamse batting line-up. Sander Rooda (1-15-4), Hidde Maarleveld (2-25-4) en Jellema zelf (2-8-3.5) pakten de overige wickets.

De goed keepende Willem Benoist eiste een hoofdrol op door de meest dynamische stumping ooit ten uitvoer te brengen. Hij ving de bal met beide handen, drukte deze vervolgens innig tegen zijn borst, en sprong head first het wicket in, onbarmhartig en zonder angst. Helaas stond de batsman gewoon in zijn crease.

Het lage totaal van 89 werd voor het verlies van 7 wickets gepasseerd. Willem Benoist (28), Sander Rooda (19) en Tim Versteegh (20*) haalden de dubbele cijfers.

Na de wedstrijd gaf Jellema een lezing over de tegenslag van een verloren toss. “Adapt quickly heeft een grote cricketer mij onlangs geleerd. Je moet je niet gek laten als je de toss een keer verliest, dat kan iedereen overkomen. Wat er ook gebeurt: Stick to the plan.” Hij spitste het nog verder toe. “Daarnaast is het van groot belang dat je in het veld het talent bezit om patronen te zien en abstracte redeneringen te begrijpen waar andere alleen maar ruis waarnemen. Daardoor win je wedstrijden.”

Aan het voorval tussen Hage en Lara wilde Jellema niet te veel aandacht besteden. “Nee dat is nu klaar. Vervelend dat je er weer over begint. Volgens mij hebben ze afgelopen zaterdagnacht samen een Turkse pizza gedeeld en is de strijdbijl hiermee begraven. De koppies moeten nu weer naar volgende week zaterdag toe. Dan wacht HBS en die moeten we ook gewoon verslaan.”