Zaterdag op Nieuw Hanenburg

Gepubliceerd op 15 augustus 2016 door Krijn Vrolijk

Zomaar een dag, zomaar een dag, waarin ik zelf alles mag.

Zomaar een dag, zomaar een dag, en wat er ook gebeurt ik lach.

En al giet pijpenstelen, moet ik al mijn dekens delen, of ze zeggen met zovelen dat ik nooit meer zingen mag.

Het kan me nu niet schelen, want het is zomaar mijn dag.

(Paul de Leeuw – Zomaar een dag)

10 uur verzamelen

Wolken bevolken lucht, terwijl ZAMI 1 vroeger dan gebruikelijk verzamelt. Twenty20 tegen Hermes DVS, vanaf 10.30 uur, op kunstgras. Ik kan me leukere dingen voorstellen, maar het is nu even niet anders.

Twaalf man en toch een deel van de wedstrijd geen elftal. Roderick doet ballotage, Mulle verslikt zich in de gewijzigde starttijd, Daan en Derk zijn gastspelers. Quick gaat batten en zet een totaal van 134/4 neer, ondanks een aandoenlijke opening van Pietje (41) en Alex (40). Lex (24) maakt met korte metten duidelijk dat meer mogelijk was, Derk (10) en Mulle (10*) halen dubbele cijfers. Bowlen van Hermes DVS is goed, netjes, hoor ik. Dat was uit overigens ook al zo. Soeters (0/13/4) is de zuinigste bowler, Van den Berg (3/30/4) de succesvolste.

Geen lunch, meteen door. Wickets van Kakel (2/26/4) en Derk (1/24/4) geven ZAMI 1 een kans. Kans wordt kansje, wordt kansloos, met dank aan Woermeijer (100*). Schitterende innings, mooie slagen en geen kans weggegeven. Andre sneuvelt in de strijd, bezoekers winnen makkelijk, houden 7 wickets en 20 ballen over.

Indisch

Thomas zorgt voor spetterend end, met gado gado, hete kip en rendang.

En dan…

13 uur klaar. Goden verzoeken natuurlijk. Uitbuiken met jugs. Onbestendige bedoeling. Liggen in gras en kijken met een half oog naar Dames. Op cricketveld twee werkt ZAMI 2 aan een stunt tegen koploper HCC ZAMI 2. Gesprekken over Pokémongekte en het niet mogen spelen van Wesley en Tim. Raak over beide onderwerpen snel uitgeluld en verveel me. Ogen luiken en dreigen dicht te vallen.

Voordat verveling me definitief tot een Houdini aanzet, verhuizen we naar het terras met opzicht op voetbalveld één. Na een goede opening van Daan en Lucas lijkt ene Willem de pot binnen te gaan tikken. Willem heeft lang niet gecricket, hoor ik, maar staat ze desalniettemin aardig te raken. Kroonleeuwen doen vertwijfelde pogingen tot ontregelen. Lukt niet. Quick wint. En zorgt zodoende voor een daverende verrassing. Bij ZAMI 1 dringt tegelijkertijd besef door dat veel nog mogelijk was geweest bij een overwinning op Schiedammers.

Klappen en terug naar gras. Wedstrijd van de Dames nadert apotheose. Wally, Zwaard en Remko sluiten aan. Dick constateert dat we maar één extra hadden. Zadel mensen op met stomme spelletjes en maak flauwe grappen over Pietje. Op Twitter nog wel. Nog meer jugs. Dames bieden ons er ook nog één aan. Derk knipt rietjes tussen zijn bardienst door. Voor het bamzaaien (https://www.youtube.com/watch?v=lXg1F8rMfgo). Maar goed, de Dames. Is spannend. Gesprekken verstommen, blikken nog maar één kant op. Nog 10 uit 8, nog 2 uit 6 en nog 2 uit 4. “Hakken dus” is een welgemeend advies van een liefhebbende cricketouder. Dames winnen en halen de finale.

Nog een paar jugs dan. Weddenschappen om miljoenen, miljarden uiteindelijk. Om wie een opgepropt pakje sigaretten van enige afstand in een prullenbak kan gooien. Boys will be boys. Uiteindelijk gaat ook deze zaterdag het dorp Quick dicht. Peuken worden geraapt en stoelen teruggezet. De taxi staat klaar voor de hoofdingang.

Komende zaterdag speelt ZAMI 2 thuis tegen Beating Bats en ZAMI 1 uit tegen HBS. Heb vreemd genoeg nog geen idee wanneer en waar de finale van de Dames is.