ZAMI 1 wint van Asvion en maakt zich op voor cruciaal duel tegen HCC 2

Gepubliceerd op 04 juli 2016 door Krijn Vrolijk

ZAMI 1 won zaterdag op het kunstgras van Nieuw Hanenburg een Twenty20 van Asvion. Hieronder verslag van een als altijd bewogen dag.

Voorgeschiedenis

“We worden gepiepeld. Weer.”

“Knivage, jij gaat alleen naar HCC?!?”

“? We hadden er genoeg voor zaterdag, kan een Twenty20 zoveel losmaken?”

“Dat kunnen we natuurlijk niet laten gebeuren, ben erbij, dus 9.”

“Ik deed al niet mee en ben er ook niet bij met Twenty20, doei!”

“Hoe laat starten we?”

“13 uur.”

Remko

Het is goedkoop en makkelijk om Remko op stang te jagen, te pesten zo je wilt, en toch doe ik het. Nodig hem via WhatsApp uit voor een gesprek over zijn rol in het team. Hij reageert eerst via de app. Verbeten, kortaf, je leest het chagrijn ervan af. “Wat is je vraag?” Als een bevredigende, in dit geval troostende en sussende reactie uitblijft, belt hij. Ik laat hem twee keer uitrazen, bellen zonder dat ik opneem. Bij de derde keer schrik ik van de emotie in zijn stem. Dat hij ziek is, wist ik niet, dat hij dit hoog op zou nemen wel. “Je weet toch hoe slecht ik dit trek!” En dat ik een koddebeier ben, of iets dergelijks.

Ochtend

Na nodige vijven en zessen speelt ZAMI 1 dus een Twenty20 tegen Asvion en doet er geen Quickteam mee aan de finaledag van het Toc d’Or Toernooi op HCC. Dat is voor organisatoren van dat toernooi allesbehalve leuk. Had misschien voorkomen kunnen worden en is in elk geval voor Willem Winckel reden om de woorden “exit Quick” te mailen. Volgend jaar spelen Hanen dus geen doordeweeks cricket op HCC en omstreken meer. Dit jaar lijkt alles juist te wijzen op een titanenstrijd tussen ‘Kroonleeuwen’ en Hanen. Maar daarvoor moet Asvion eerst opzij worden gezet. Uit werd in elk geval al gewonnen.

Ontbijt

Kakel en Bjorn doen de lunch dit jaar. Omdat Asvion aangeeft dat veel spelers eerder weg moeten, beginnen we eerder, spelen we een Twenty20 en lunchen we voor de wedstrijd. De lunch wordt dan al snel een ontbijt. Eieren met spek. Tossen is niet nodig, omdat we allebei iets anders willen. Vaak leidt zo’n situatie tot brede discussie en uitgestelde besluitvorming. In dit geval niet. Wij gaan fielden en bowlen, Asvion gaat logischerwijs batten. Zo is iedereen tevreden, nu nog wel in elk geval.

Ons team kent veel wijzigingen ten opzichte van vorige week. Gedurende de week waren we met 14, 13, 11, 8 en ook weer 10 man. Afschrijvingen op het laatste moment introduceren Daan Vierling en Tim Versteegh als gastspelers.

Eerste innings

Goede, zuinige overs van Kakel (0/9/4), Bjorn (3/26/4) neemt wickets, alles lijkt onder controle, Asvion 28/2/8. Een kindje kukelt op zijn fiets van de trap af als een springveer, Asvion versnelt, snoepjes smelten in de zon. De gemakkelijkste vangen ter wereld worden gemist, onze Sloveense coach schopt een wicket in tienen en krijgt een reprimande. “Ik wilde alleen de bails eraf tikken” is zijn zwakke verweer. Het Sloveense woord voor reprimande is overigens ovett. Steve Ovett won goud op de 800 meter van de Olympische Spelen van 1980, misschien is dat een voorteken. Evenzogoed neemt Alex (2/25/3) twee wickets, op opeenvolgende ballen. Ander wickets zijn voor Condor (1/28/3, vang Daan) en Daan (1/27/4, vang Condor). Opmerkelijk: vier caught and bowleds. Daan twee vangen en een run out, Asvion eindigt op 143/9.

Tweede innings

Quick ligt van het begin af aan op schema, maar verliest ook regelmatig wickets. Vanaf 51/4/9 (Mulle 19, Condor 22) wordt het gemeen spannend. Nog 78 in 8, nog 67 in 7, nog 56 in 6 en nog 48 in 5. Butchie (16, partnership van 45 voor het vijfde wicket met Bjorn) gaat uit, Alex treedt binnen en heeft het moeilijk. Bjorn slaat drie zessen op rij, de verlossing lijkt nabij, nog 29 in 4. Benodigde runrate daalt dus van 9,60 naar 7,25. Buargh schiet omhoog, zegt “Het wordt nog spannend jongens!”, naar wij denken net een over te laat. Maar het wordt nog spannend. Bjorn (50) en Alex bezwijken onder de druk, invallers Daan en Tim moeten het dan maar zien te rooien. Nog 6 runs van 4 ballen, Tim aan het levende wicket, Tims vader levendig aan het wikken en wegen. Met enige pijn en genoeg moeite strompelt Tim naar de overkant voor een cruciale run. Hoor ergens achter me iemand mompelen “Ik schiet vol, waar is m’n krentenbol”. Daan aan het levende wicket, nog 5 runs van 3 ballen. Een vier voor de tie en een zes als winning hit brengen alles dat Quick ZAMI 1 heet of ermee samenhangt in heftige beroering. Gewonnen! Alweer!! Maar spannender dan verwacht. En misschien ook spannender dan nodig.

Derde innings

In het gras met jugs zien we hoe ook ZAMI 2 een overwinning uit het vuur sleept. Omdat veel jeugdteams winnen, de Dames VOC cricketles geven en de Roosters de finale halen van het Golden Oldies Toernooi is het een mooie cricketdag voor Quick. Wij staan met 10 uit 6 stevig op de tweede plaats. HCC ZAMI 2 is met 6 uit 3 koploper. Milde kritiek op onze competitieleider: een ook in aantal wedstrijden gelijk opgaande competitie zou mooier zijn. Maar goed, tweede achter HCC dus en laat dat nou net de tegenstander zijn in onze eerstvolgende wedstrijd. Zaterdag 16 juli, thuis, op gras, vanaf 13.30 uur. Maar komende zaterdag eerst de afscheidswedstrijd van Edgar.