Publiek vraagt geld terug na afloop van ZAMI 1 – Beating Bats

Gepubliceerd op 07 augustus 2016 door Krijn Vrolijk

ZAMI 1 won afgelopen zaterdag thuis van Beating Bats. Hieronder verslag van een als altijd bewogen dag.

He always said she was as good as gold.
And he can see no reasons
'Cause there are no reasons
What reason do you need to be shown?

I want to shoot
The whole day down.

(Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays)

AH

Remko speelt weer eens mee, voor het eerst sinds zijn over van 19 ballen tegen Hermes DVS. Om dit heuglijke feit te vieren, mag hij de snoepkeuze maken. “Halve manen (winegum), bricos en zoute rijen. Bricos zijn van die dropstaven met dat rode spul eromheen. Bron: Feike.”

Vrijdagavond, Albert Heijn, Savornin Lohmanplein. 6 eieren, cola light en zwetend bij de snoeprij. Zoute rijen vind ik blindelings, die neem ik immers zowat wekelijks mee voor de boys. Halve manen en bricos, van die dropstaven met rood spul eromheen zijn een ander verhaal. Ik zie veel drop, minstens zoveel rood spul, maar eigenlijk nergens dropstaven met rood spul eromheen. Halve manen zie ik alleen op het gruwelijke T-shirt van het verder helemaal niet onaardig ogende meisje dat inmiddels voor de derde keer met haar karretje tegen mijn hiel aan stoot. Of ze er even bij mag, maar dan non-verbaal.

Zweet op mijn voorhoofd en onder mijn oksels. In mijn schoenen en tussen de bilnaad. Een voorgevoel van falen overspoelt me. Ten einde raad benader ik een meisje dat vakken vult. Ze heet Ka, dat staat tenminste op haar naambordje. Onwillekeurig denk ik aan een oude carnavalskraker van Tineke Schouten (https://www.youtube.com/watch?v=o4hkEB37My0). Of zij misschien weet waar de halve manen en bricos staan. Of ik gek ben, zo kijkt ze me aan. Om zich niet veel later uit de benen te maken in de richting van de filiaalmanager. Kort hierop word ik voor het eerst in mijn leven de Albert Heijn uitgezet. Zonder bricos en halve manen. Ook zonder eieren, cola light en zoute rijen overigens. Mijn bonuskaart wordt voor mijn ogen doormidden geknipt.

Zaterdag

Met drie andere zakken snoep en een goed humeur loop ik Nieuw Hanenburg tegemoet. Remko staat in de kooi, Kakel kijkt toe en begeleidt. Tijdens een korte onderbreking van zijn intensieve warming-up vertel ik Remko dat het is mislukt. Geen bricos, geen halve manen. Met een bijna boosaardige blik bijt hij me toe dat ik ook ergens anders boodschappen had kunnen doen.

Samen met Andre leg ik touwen om het veld. Lex en Remko zijn aan de overkant bezig, we werken keurig naar elkaar toe. Eén stuk touw blijft over. Ik gooi het nonchalant neer op bankje, touw kronkelt over elkaar heen, onder elkaar door, vormt een hopeloze kluwen. Remko wil regelmaat, haalt het touw los en legt een nette cirkel, onderwijl een mantra brabbelend. “Ik ga niet bowlen, ik wil niet bowlen, volgend jaar lekker zeilen.”

Batten

Dick is terug van vakantie, captain, wint de toss en kiest batten. Pietje (47) en Lex (36) leggen een basis, Dick (31) en Roderick (31*) brengen ons een verdedigbaar totaal van 192/6. F (5) wordt uitgerund door Pietje en spreekt van een zak poep. Boosheid is oprecht en zakt maar langzaam. Twee jonge bowlers onderscheiden zich.

Stokbroden, rosbief, gerookte kip, zoetigheid.

Fielden en bowlen

Krul komt buurten, wedstrijd gaat uit als een bronstige puber. Dick pakt drie wickets, er wordt niet gekeken op een vang meer of minder. Iedereen bowlt, behalve Remko. Tegen het einde deelt Jelger Gustafsson enkele grote-mannenklappen uit. Als hij eerder in was gegaan, hadden we nog verloren ook. Nu niet, nu winnen we een wedstrijd om snel te vergeten.

Na afloop

Not Out, hapje eten en dobbelen. Tijdje terug alweer dat we het hele team in het café zaten, voor herhaling vatbaar in ieder geval. Nachtcafé Akkie krijgt concurrentie van Kakel en Remko appt voor iedereen een liedje. Komende zaterdag speelt ZAMI 1 zijn laatste thuiswedstrijd, tegen Hermes DVS, op kunstgras. We beginnen om 13.30 uur.