Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

Roosters blijven ongeslagen met nieuwe coach

Gepubliceerd op 23 juni 2015 door Krijn Vrolijk

Roosters ‘tourden’ door Yorkshire, speelden onder andere twee cricketwedstrijden en bleven onder leiding van hun captain en aan de hand van hun nieuwe coach ongeslagen in 2015. Hieronder verslag van twee schitterende cricketdagen.

Donderdag

Wat vooraf ging: paspoortaffaires, dansen met vallende sterren (fallroomdancing, zou een Britse Gaaikema ervan maken), één sigaret voor de prijs van een slof, iemand die de verkeerde wc-deur kiest en zichzelf buitensluit; het was als gebruikelijk een rommelige bootreis.

Vandaag spelen we tegen Ben Rhydding CC, een team dat deze wedstrijd op hun site aankondigde als ‘The most unique T20 match of the season!’, foto van Paul Jan en de lokale legende erbij. Het is nu vooral koud en alle wind van Engeland heeft zich in dit gat verzameld.

Evenzogoed worden we hartelijk ontvangen en uiteraard hangt er een Quick-schildje aan de muur, Quick 80, dus in elk geval na 1976 opgehangen. Mooi clubgebouw, voor 80% gevuld met bank. Tegenstanders druppelen binnen, iedereen staat handen te geven en één Brit ziet Remco aan voor iemand aan wie je iets kunt vragen. “Who is your chairman?” “Hé Ted, ga jij eens zitten!” Ted beduusd, verdwaasd, verbaasd. “Nee, ga nou zitten, Ted!” Tegen beter weten in gaat onze wicketkeeper zitten, op de enige stoel in de zaal. “He’s our chairman!” Grijnzend en tevreden loopt Remco naar buiten, heeft zojuist de oudste grap ter wereld nieuw leven ingeblazen.

De wedstrijd dan. Geen idee wat ie doet, hoe ie t doet, JJ krijgt altijd z’n zin in Engeland. Batten dus, Siardus en Ewald openen, verdienstelijk, nee, meer dan dat, goed. 92 runs voor het eerste wicket, dan gaat Siardus (63 runs in 42 ballen, van z’n schoten genoten) uit in de tiende over. Runrate stagneert enigszins met entree Taat, terwijl zijn techniek juist uitermate geschikt is voor gras. Ander gras wellicht.

Ewald (24) gaat bowled na een zeker nuttige innings, tijd voor de coach, Poolse Messias, Dutch Tendulkar, voor sommige mensen gewoon Alex. Taat (9) runt de benen uit zijn lijf, lijkt even op weg naar een hoge persoonlijke score, maar loopt – ondanks voortdurende mentale steun van Alex – tegen een man met een hamer aan en gaat daardoor run out. Appelleren nog wel voor ‘obstructung the batsman’, heeft geen zin.

Coach gaat rustig, nou ja rustig, door met Dick en Ted. Eerste doet zichzelf een vibrerend badeendje cadeau, laatste krijgt lachers (onder wie net gearriveerde Paul Jan, Jaap en Lammert) op zijn hand door ‘Maarleveldje’ te doen tijdens het runnen. Gaat nog net goed, Alex weet niet wat ie ziet. Coach eindigt op gedecideerde 41* in 23, met een zes op de barbecue. Eerste innings sluit op 158/4. Beste bowler van thuisploeg is P. Taylor, 1/19/4, door pokdalige scorer consequent ‘The Power’ genoemd. Irritant, die bijnamen de hele tijd. Had ik trouwens nog niet verteld: we spelen een Twenty20.

Tijdens het wisselen der helften warmt Jan zijn handen aan een biertje, ik prefereer kokende olie. Umpire en scorer kijken wezenloos voor zich uit, terwijl spelers finesses aanbrengen in wedstrijdtenue. Scorer van Ben Rhydding knijpt twee puisten uit, zodat ie er straks nog maar 948 hoeft. Vergeet te plassen en ga zitten voor de tweede innings.

Thuisploeg is van begin af aan kansloos. Remco (2/11/4, had ook zoiets voorspeld) en Dick (2/26/4) dwingen Britten op knieën: 16/4/4.3. Als altijd volgt dan licht herstel, Chris Maunsell (31) spartelt wat, wedstrijd wordt alleen nooit meer spannend. Enig leedvermaak om Felix (bal door benen voor vier, heb met m te doen, had volgens James ook vooral op batten getraind) en Boelie (doet een ‘Maarleveldje’ terwijl de bal in geen velden of wegen te bekennen is en blesseert zich voor de rest van de tour), daarna nemen Ewald (3/28/4) en Siardus (3/25/4) wickets. Ted twee vangen een stumping, Ben Rhydding 97 all out. Morgen tegen Hermes DVS.

Vrijdag

Wat vooraf ging: hoongelach om Lucas’ haasje en schildpadje, kasverschillen worden koersverschillen, de roze spons van Ohr, onvergetelijke performance van Hans (tekst is helaas weggezakt, iets met Fien of Pien en dan heel veel Britten die hard en goed een refrein zingen). Er is er altijd wel één die nog in Nederlandse tijd leeft en in Maarles geval leidt dat tot een net iets te korte nachtrust en nodeloze irritatie.

Spelen vandaag op een geweldig veld, word er stil van. Groundsman is evenwel een week geleden opgestapt, last van ‘small-man-syndrome’ volgens zijn waarnemer, gedachten gaan onwillekeurig uit naar Pietje. Weer is beter dan gisteren, tegenstanders heten Hermes DVS, maar dat schreef ik al.

Schiedammers komen rechtstreeks van de boot en zijn wat later. “Sorry, John moest nog schijten” De Jager maakt kennis en vergeet tegen wie we spelen: “Hello, I am Ed” Even slikken als we de reden horen dat Robin ter Plegt niet mee is met Hermes en hopen op herstel voor zijn zoon.

Dan de wedstrijd. Geen scorer voor Hermes, zijn met precies elf man, dus dat snap ik. Toch wel wat teleurgesteld, al de tweede wedstrijd die ik scoor zonder bloemetjesjurk naast me. JJ doet z’n ding, batten dus, 30 overs, maximaal 8 per bowler.

Opening dit keer wat rommeliger, 41/3/8.1, Dick (9), Maarle (13) en Ted (8) uit, wickets McRae (2/47/7) en De Raaij (1/43/8). Toeschouwers en batsmen die nog mogen of al geweest zijn, zingen liedjes uit de oude doos, onder leiding van Marcel, wie anders.

Lucas neemt vandaag afscheid van cricket (het spelen ervan) en maakt zich op voor een laatste keer batten. Zegt “Nog één keer batten dan” tegen zichzelf, als hij als nummer vijf het trapje afloopt in de richting van de pitch. Er zijn gelukkig dubbele cijfers (17 in 16) om zijn heengaan als batsman cachet te geven, ben sentimenteel genoeg om erehaag en applaus van teamgenoten te waarderen, terwijl ik cijfers kloppend maak.

Na Lucas dubbelt ook JJ (11, Verweij 2/27/7), 92/5/16.3 voldoet evenzogoed niet aan onze standaard, welke je ook neemt. Alex en Siardus pakken draad van gisteren op, tempo gaat omhoog, boundaries met stijlvolle slagen en gemene sneren, partnership van 84 (Siardus 38, Barnett 1/32/3) is graag gezien. Coach (81* in 58) trekt in de slotfase aan de honken, samen met Friso (6*). Batsmen lopen drietje en viertje in opeenvolgende ballen en brengen ondanks zuurstoftekort een totaal van 206/6 op het bord.

De lunch is lekker en overdadig, zoals t hoort, als je in Engeland bent. Dus: sandwiches, veel zoetigheid, koude pizza. Zijn van die momenten als deze dat ik hier wil blijven wonen.

Volle maag, dito glas, tweede innings. Tot en met 105/7/21.4 (Remco 2/16/6, had ook zoiets voorspeld, Friso 1/32/6, gaat per over beter bowlen, Lucas’ laatste vier zijn zuinig genoeg, 21 tegen, Siardus 2/16/5, Dick 2/36/4, levensgevaarlijke vangen van Lucas en Dick) biedt alleen Van de (of Van der of Van den) Gaag (40) weerstand. Maarle heeft zowel een running catch als twee Maarleveldjes, waarbij hij de bal hulpeloos onder en tussen zijn benen door voor vier ziet rollen, Friso ziet de bal per gemiste vang kleiner worden, voelt ook steeds harder aan.

Gavin McRae (47*) en Henk Kornet (28*) brengen spanning terug, batten alleen net iets te netjes voor de overwinning. Felix (heb met m te doen, had m graag de door James voorspelde 50 zien maken, in plaats van twee Thanks For Coming Awards zien krijgen) dut weg en is andermaal ongelukkig in het veld, op een moment dat het nog spannend lijkt te worden. Hermes DVS komt alleen in de buurt, op 179/7 zijn de overs op en winnen Roosters opnieuw.

Na afloop is er vriendschap, respect, waardering verbroedering. Petjes worden uitgewisseld, jugs of pitchers opgedronken, fish and chips (volgens Ed is alleen het papier vetvrij) gegeten. Afscheid van Schiedammers na een bijzonder mooie dag, zien elkaar weer op de boot, zondag. Ons wacht een memorabel huwelijksfeest in het hotel, maar daarover meer in het tourverslag.

 

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon