Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

Brothers in arms

Gepubliceerd op 14 augustus 2017 door Krijn Vrolijk

Door Joost van Schelven

Through these fields of destruction
Baptisms of fire
I've witnessed your suffering
As the battle raged higher
And though they did hurt me so bad
In the fear and alarm
You did not desert me
My brothers in arms
(Dire Straits – Brothers In Arms)

Zondag 13 augustus 2017. Quick 2 speelt thuis tegen het eerste van Hercules. Het betreft de eerst van drie play-off wedstrijden die uit gaan maken wie zich tot kampioen van de eerste klasse mag kronen. Coach Jovi is naar huis. Edgar schiferli is zijn vervanger. Cricket appgroepen zijn ‘s nachts en ‘s ochtend op zijn zachts gezegd onstuimig. Krijn is onrustig maar ook gelukkig. Een zekere tonijn debuteert in Quick 1. Het vlaggenschip gaat met tien man naar ACC. Het is een storm waaruit Quick 2 zich weet te onttrekken, waardoor de focus is waar die moet zijn.  

Eerst fielden. Zoals eigenlijk al heel het seizoen wordt de tegenstander van Quick 2 op een relatief laag totaal gehouden. 156 runs dit keer. Door goed bowlen van Quick weet geen één batsman van Hercules echt indruk te maken. M. Zwinkels is topscorer met 29 runs. Bob (3-23-10), Eddie (3-30-10) en Teun (3-19-7) kunnen zich buigen over mooie cijfers. Kleurrijk cricketer Dick Taat is betrokken bij een run out, althans, dat heb ik me laten vertellen. De gedachte dat Dick een run out heeft afgedwongen zorgt voor hoop in mijn hart. In het scoreboek staat alleen wel de naam van Julius van der Horst.

Dan batten. Bob verzorgt een vliegende start. De spareribs verstrekker maakt van fielders toeschouwers en van toeschouwers fielders. Hij laat weinig heel van de Hercules bowlerij. Aan de andere kant ziet hij drie partners voor maar 1 run sneuvelen. Teun en Ekel gaan beiden voor 0, en als ook Ab na 1 run weer mag inrukken trekt er een alarmerend gevoel van angst over Nieuw Hanenburg. Somesh (7) komt en gaat, waarna Eddie zich bij Bob voegt. De stand is nu 45/4/7. Edgar settelt zich. Even later laat Bob (41) Eddie alleen achter. Hij slaat de bal hard in de handen van cover. Prima vang. Vijf wickets down, Quick 2 in de problemen en Hercules ruikt bloed. 

Batsman nummer 7 van Quick 2 is Mart Spruit. Hij is eigenlijk meer een bowler, alhoewel hij zeker ook met een bat overweg kan. Elk seizoen wel goed voor een handjevol verdienstelijke innings. Innings die twijfelachtig beginnen, maar met behulp van een gezonde dosis geluk en wilskracht uitgroeien tot de belichaming van degelijkheid. Vandaag vraagt de wedstrijd zo’n soort inning van hem. Bij een stand van 52/5/11 betreedt hij het veld. Als hij aan zijn lange wandeling van boundary naar pitch begint, tuurt hij in de verte. Wat hij ziet is een gebied van vernietiging; een veldslag. In het midden daarvan staat Edgar Schiferli, omringd door elf vurige herculieden.

Het schijnt Mart toe dat Eddie het zwaar heeft, zoals hij daar staat, omsingeld door dikke en dunne cricketers met lange paardenstaarten en vreemde blikken in hun ogen. Heel Hercules praat tegen Eddie, probeert hem gek te maken en zo de druk op te voeren. Mart versnelt zijn pas. Ik moet hem redden denkt hij. Ik moet hem helpen, ondersteunen, bijstaan. Als Mart bijna bij de pitch is, oefent hij nog een drive in het luchtledige. Een goed voorteken. Zijn passen daaropvolgend zijn in een iets langzamer tempo, maar tegelijkertijd ook welwillend en gedecideerd. Als de twee batsman tegenover elkaar staan wordt er niks gezegd. Alleen een klein knikje met het hoofd, gevolgd door een box. De onuitgesproken variant op ‘wij gaan dit doen.’ Beide batsman draaien zich om en lopen naar hun respectievelijke kant van de mat.

Dan begint het. Eddie laat het scorebord gestaag tikken. Hij bat gecontroleerd en verstandig, straft slechte ballen af en geeft geen kansen weg. Hij loodst Mart aan de andere kant door moeilijke tijden. Zijn battingspartner vecht, struggelt en is vast besloten zijn huid duur te verkopen. De Hercules bowlers variëren maar krijgen hem niet klein. Hij blokt, leaved en edged ballen door de slips voor vier. Tegenhouden en niet buigen. Niet uitgaan. Nooit overgeven. Eddie pakt regelmatig laat in de over een single, zodat Mart slechts de laatste paar ballen hoeft te facen. Het werkt. Quick 2 herstelt zich. Langzaam maar zeker komt de 156 van Hercules steeds dichterbij.

Eddie en Mart hebben een speciale band. Het voor de Quick cricketselectie ongelukkige medium Whatsapp heeft wel eens voor wrijving gezorgd tussen de twee cricketers, waardoor buitenstaanders denken dat ze elkaar niet aardig vinden. Hun partnership vandaag bewijst het tegendeel. De vermeende wrijving is klinkklare onzin. Mart en Eddie zijn cricketbroeders die hun krachten bundelen om de kampioensdroom van Quick 2 in leven te houden. Het geeft het partnership een gouden randje. Wanneer de zaken er slecht voor staan trekken zij samen ten strijde. Eddie en Mart zijn brothers in arms.

De stand 102/5/22 betekent het 50 partnership. Hercules voelt de wedstrijd door hun vingers glippen. Meegereisde supporters worden stil. Zij die de oren spitsen kunnen gefluister horen: “is het weer die verrekte Spruit die ons de das om doet. Wat kost die gast? Waarom speelt ie nog steeds niet voor Hercules?” 

Ik zal dit even toelichten. Mart is sinds 14 juni 2015 angstgegner van Hercules. De vaste supportersschare zien hem al jaren als een potentiële versterking. Volgens insiders vinden ze hem een betere batsman dan Rahil Ahmed, bowlingwise niet slechter dan Nederlands-elftal-speler Paul van Meekeren en fieldend gelijkwaardig aan Oranjecaptain Peter Borren. Zo betrekkelijk zijn de cricketkwaliteiten van Mart. Lees hier meer over de relatie tussen Mart Spruit en cricketclub Hercules: http://www.quick.nl/cricket/senioren/quick-2/wedstrijdverslag/mart-ii-of....

Terug naar de wedstrijd. Beide batsman spelen nu kalm en met goede intentie. Eddie is bezig de pot binnen te tikken. Mart ondersteunt hem nog steeds onafgebroken. Hij doet niks geks en houdt het hoofd koel. Hij is een eiland van rust in een kolkende Utrechtse oceaan. De ijskoude jug bier na een slopende fielding inning in de bloedhitte. Zo welkom. Zo broodnodig. In het zicht van de haven (147 runs) strandt hij met 18 onbetaalbare runs. Samen stonden Mart en Eddie 102 minuten op de mat, hun partnership telde 95 runs en was tevens hartverwarmend om te zien. Tim Versteeg helpt Eddie (71*) bij het maken van de laatste runs. Quick 2 wint met 4 wickets.

Een mooie overwinning die op passende wijze wordt gevierd. Blijdschap overheerst. Lenny is in zijn nopjes. Hij lacht bijna aan één stuk door, totdat ie gefotografeerd wordt. Een kort moment van frons wordt opgevolgd door nog meer lachen, heel hard lachen. En dan... dan komt de tonijn thuis. Het moment waar iedereen al een tijd op zit te wachten.

De grote vis die vandaag debutant was arriveert onder luid gejuich op Nieuw Hanenburg. Lenny en Tuna vallen elkaar in de armen. Op aandringen van alle aanwezigen vertelt hij vol trots het sprookje over een century waar hij hoogstpersoonlijk een stokje voor stak. Weer die schaterlach. Het is een echo die eindeloos blijft klinken. De lach die onderdeel is van de identiteit van Ab van Lomwel. De lach die perfect samenvat hoe heel Quick 2 zich voelt na deze overwinning. De lach die Tuna en Mart als muziek in de oren klinkt. Samen drinken ze liters bier en rekken deze dag zo lang ze kunnen.

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon