Gepubliceerd op 29 augustus 2017 door Krijn Vrolijk

Vijfde, of zesde, het is maar hoe je het bekijkt, en gesneuveld in de achtste finales van het Twenty20-toernooi. Eén coach minder dan vorig jaar. Talenten kregen halve kansen. Het gat tussen I en II leek kleiner dan in voorgaande jaren. Heeft misschien ook te maken met het feit dat Quick II dit jaar wel een coach had. Dan waren er nog, ik kan er wel omheen draaien, maar dat heeft in een kleine gemeenschap als die van de cricketwereld en/of Quick weinig zin, de conflicten. Tot mijn spijt, los van mijn conflictvermijdende karakter vooral omdat ik met lede ogen talent zag vetrekken naar een andere club en gewaardeerde spelers zag stoppen of in een lager team wel zag floreren. Geheel voor eigen rekening: tijd voor verandering, tijd voor het smeden van een nieuw en (h)echt team, tijd om talenten echte kansen te geven, oude en vertrouwde spelers te blijven waarderen en niet terug te deinzen voor de gevolgen daarvan op de korte termijn.

Competitie

Vijfde dus, of zesde, daar wil ik vanaf zijn. Achter Excelsior, VRA, HCC en HBS. Evenveel punten als Punjab. Evenveel gewonnen als verloren. Niet kunnen winnen van Punjab, Excelsior en VRA. Niet verloren van Dosti, VOC en Hermes DVS. Punten gedeeld met HBS, HCC en ACC. Speelden al snel om de ‘kat-z’n-viool-bokaal’ en dat beviel slecht. Heeft iets te maken met de nieuwe competitieopzet en alles met gemiste kansen.

Batten leek een groter probleem dan bowlen: 1 x meer dan 300, 5 x 200 of meer, 12 x onder de 200, waarvan 1 x onder de 100, uit tegen VRA. 7 van de 18 (39%) tossen werden gewonnen, 4 x werd er eerst gefield, 3 x eerst gebat. 11 tossen werden logischerwijze verloren, 7 x eerst fielden, 4 x eerst batten. In totaal dus 11 x eerst gefield en 7 x eerst gebat. Van de 7 x dat er eerst gebat werd, werd 4 x gewonnen en werd 3 x een totaal van meer dan 200 neergezet.

Batten

Meeste runs voor hoofdcoach Wesley Barresi (497, 5 meer dan vorig jaar, gemiddeld 33,13, gemiddeld 2,01 minder dan vorig jaar), coach Jean Bredenkamp (467, gemiddeld 35,92, gemiddeld 0,08 minder dan Ryan Cartwright, de coach van vorig jaar) en Geert Maarten Mol (376, gemiddeld 28,92). Centuries voor Joost van Schelven (121 tegen Dosti) en Jean (106 tegen Dosti, ook drie halve). Verder halve centuries voor Geert Maarten (3), Wesley (3), Lesley Stokkers (2), Henk Mol (1) en Jeroen Brand (1). Drie honderd-plus-partnerships: Joost en Jean 142 tegen Dosti, Jeroen en Geert Maarten 121 tegen VRA en Wesley en Lesley 113 tegen ACC. Joost had in 2 wedstrijden het hoogste gemiddelde: 65.

Bowlen

Meeste overs en wickets voor Jeroen: 134 en 26. Ook nog de beste cijfers van het seizoen voor de captain: 4/20/8.2 tegen VOC (thuis). Imran Khan de zuinigste met een economy rate van 3,06 en 25 maidens in 105 overs. Tevens het beste wicketgemiddelde voor onze sympathieke kettingroker: 19/321/105 maakt (Maakt? Maakt? Is!) 16,89. Rogier Rooda had met 5/94/17.5 de beste strike rate: 21,40.

Fielden, algemeen

Henk brak records: meeste wedstrijden (371) en meeste runs (7.443) in Quick I. Jeroen en Bob van Gigch speelden hun 200ste wedstrijd in het eerste. Jean (naast zijn 467 runs ook nog 21 wickets), Geert Maarten (naast zijn 376 runs ook nog 17 wickets) en Jeroen (naast zijn 26 wickets ook nog 229 runs) waren de beste allrounders. Wesley maakte 12 slachtoffers (4 stumpings, 8 vangen) in 11 wedstrijden, Daan Vierling 9 in 7, allemaal vangen. Overall had Daan 20 vangen. Jeroen had er net als Wesley 12. Wesley en Daan hadden de meeste (3) run outs, Jeroen, Geert Maarten, Lesley en Wesley speelden alle 18 wedstrijden.

Twenty20

Uitgeschakeld in de achtste finales door 10 man van VRA. Wesley, Jovuan van Wyngaardt en Rogier sloegen halve centuries, Jovuan (76) maakte de meeste runs, Jean en Thijs van Schelven (5) namen de meeste wickets en Geert Maarten (4) pakte de meeste vangen.

Nog niet genoemd, maar wel in Quick I dit jaar: Stefan Ekelmans, Tycho de Mooij, Abhi Gill, Alex Pototsky, Teun Landheer, Govert Trappenburg, Asief Hoseinbaks en Floris van der Kruijk.