Normale Herhaling op Nieuw Hanenburg

Gepubliceerd op 08 augustus 2016 door Krijn Vrolijk

Quick won zondag van ACC. Hieronder verslag van Jan Bruggeman.

“Quod scripsi, scripsi”

Bij de vijfde colonne had de midzomerstop de twijfels tot een kookpunt gebracht, bij de selectie nuchterheid troef. Kortom wisselende gedachten over de prestaties in en de uitkomst van de tweede fase. Wij begonnen thuis tegen ACC, de sympathieke Zulfiqarren, waarvan wij in de eerste fase twee keer lachend hadden gewonnen. Zami had niet gecoverd dus de motregen bracht een kwartier vertraging. Na een verloren toss begonnen wij in het veld. De voorspelde mooie zondag bleek nog aardig guur. Het publiek was er ook nog niet. Gelukkig hadden we van tevoren goed kunnen bunkeren in vakantievilla van Gigch.

Openingspaar Stephen Kriel en Ryan Cartwright bowlde op niveau. Runs bleken uitermate duur. Ryan had na 15 puntjes de tweede Zulfiqar te pakken. First change Henk Mol, volledig uitgerust teruggekeerd van een welverdiende vakantie in de Limburgse heuvels, was ook goed voor veel puntjes. Second change Thijs van Schelven bowlde eveneens zuinig en nam de derde Zulfiqar, 35 voor 2 na 18 overs. Henk had het genoegen het derde wicket te veroveren met een keurige vang van de van een tennisblessure herstelde Lesley Stokkers, 48 voor 3 na 22.2 overs. Wij leken de zaken geheel onder controle te hebben. Maar de eerste Zulfiqar bleek de taaiste en hij werd goed gesteund door de ingekomen Zuid-Afrikaanse Jan Piet de Villiers. Heel langzaam wisten zij zich aan de bowlingdruk te ontworstelen en maakten van de wedstrijd toch nog een wedstrijd. Dat noodzaakte captain Tim Gruijters om behalve zichzelf al zijn bowlers aan te zetten. Maar Asief Hoseinbaks, Jeroen Brand, Doc Mol en ook Lesley hadden geen succes. Na 35 overs leek er nog niets aan de hand, 86 voor 3, maar toen begon de versnelling. De heren lieten keurig batten zien, geen geforceerde schoten, maar alle slechte ballen werden genadeloos afgestraft. Eén kans werd weggegeven, maar niet benut. Uiteindelijk kon Stephen in de 45ste over voor een Zuid-Afrikaanse doorbraak zorgen, 159 voor 4. Maar de Zuid-Afrikaanse replacement hield het inmiddels hoge scoringstempo hoog. Ook hier was een Zuid-Afrikaans onderonsje nodig, wicket Stephen, 197 voor 5 na 48.5 overs. Ook Ryan die na zijn eerste spel aankeek tegen 1 voor 5 in 6, moest het in die laatste overs ontgelden, 1 voor 36 in 10 overs. De vierde Zulfiqar kwam de eerste nog even ondersteunen met als eindscore 211 voor 5, waarbij Zulfiqar één not out bleef met 90, in 147 ballen, met onnoemelijk veel puntjes, dat dan weer wel. Zulfiqar vijf a.k.a. senior, werd bewaard voor de tweede innings.

Wij konden aan de slag.

In de inningsbreak ook weer veel puntjes, gelukkig met beleg.
Hoewel de zon het nog steeds lastig had, was de temperatuur al wat aangenamer. Daarom was het publiek waarschijnlijk gearriveerd. Het openingspaar Wesley Barresi en Bob van Gigch begon rustig, maar liet er daarna geen gras over groeien. Na 5 overs 20 runs, na 10 overs 67 runs, na 14 overs 98 voor 1. De hoogste score voor het eerste wicket dit seizoen. Wesley, met een keurige 38, het slachtoffer van de nog altijd gevaarlijke Zulfiqar senior. In zijn eerste over toch weer direct succes voor de man en zijn act, je kunt er ook bewondering voor hebben. Bob bleef onverstoord, ook onder de Zuid-Afrikaanse intimidatiepogingen. Tim nam de rol van Wesley geruisloos over, wij waren volledig in control. Bij Bob bleken de belastingen gedurende zijn innings wel steeds zwaarder te gaan wegen. Met een score van 74 het tweede slachtoffer van senior, moest hij onder het genot van een welverdiend applaus naar de kant, 154 voor 2 na 25.1 overs. Doc kwam in en concentreerde zich direct op de Zulfiqar-act, waar de zonen zich inmiddels voorbeeldig bij hadden aangesloten. Het publiek zag dat het goed was en richtte zijn aandacht op andere zaken. Tim lijkt zijn vorm te hebben hervonden, bereikte de mijlpaal van 500 runs in de topklasse dit seizoen en vond het daarna bij 47 welletjes, wel veel puntjes, 207 voor 3 na 36.5 overs. Enige consternatie op de bank, wie wilde zijn legguards nog aantrekken. En toen Doc ook nog uitging, was er even lichte paniek. Maar het kwam goed, een welverdiende overwinning die vertrouwen geeft.

Volgende week Excelsior’20 thuis, die van een Zuid-Afrikaanloos Dosti wonnen. Dat wordt dus alleszins spannend en misschien beslissend voor de finaleplaats. Nu al wordt er druk gespeculeerd over opstellingen en speler beschikbaarheid, we zullen het moeten afwachten. Voor een voorbeschouwing vanuit een Schiedams perspectief zie tegen die tijd het lokale sufferdje De Schiedammer ook online.