Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

Metamorfose

Gepubliceerd op 06 mei 2018 door Krijn Vrolijk

Torquato Tasso
Er is veel veranderd in cricket Nederland en zo ook op Quick. Laten we beginnen met het nieuwe tenue. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Vaste leverancier de twaalfde man had het werk uitbesteed aan een naaiatelier in Rakhine. Voor de volgers van het wereldnieuws direct duidelijk, een wat onhandige keuze. Het resulteerde in verlengde levertijden en verwarrende maten. Je zou denken, met zoveel sponsoruitingen gebruik je ook wat meer textiel. Blauw is het wel, en de nog immer rode bal steekt daar prima bij af. Nu de petjes nog. In de oefenperiode hadden we hier gelukkig geen last van, u heeft daar elders meer over kunnen lezen.

Anarchisme
Nu de heren Raiola en Jansen hun dienstverlening hebben uitgebreid naar cricketland is het spel op de wagen. We hebben een rumoerige transferperiode achter de rug. Maar het nieuwe TD (Technisch Duo) lijkt goede zaken te hebben gedaan. International Wesley Barresi kon voor de hoofdprijs worden overgedaan aan onze sympathieke buren. Oudgediende Henk Mol wilde nog één keer incasseren, en stapte over naar Chelmsford CC. Youngster Asief Hoseinbaks koos voor het grote geld van zijn roots en verdedigt dit seizoen de kleuren van Dosti. En onze Zuid-Afrikaan Jean Bredenkamp is voor goed teruggekeerd naar zijn thuisland. Dat bood ruimte aan de inkoopkant. Na langdurig onderhandelen kon het grote talent van India, Jay Bista, worden losgeweekt van Mumbai. En met Northern Districts werd een gunstige deal afgesloten, allrounder Sean Davey stapt voor in elk geval één jaar over. Naar verluid heeft het ook iets met het talent van zijn relatie te maken.

Nirwana
Dan de competitiestart. Al direct stond de uitwedstrijd tegen titelkandidaat VRA op het programma. Captain Jeroen Brand won de toss en besloot te gaan fielden, dat bleek een verstandige keuze. De bowling werd als vertrouwd geopend door Imran Khan. Die heeft in de winterperiode duidelijk aan zijn conditie gewerkt en lijkt nog sneller geworden. Van de Hurleyside maakte leftarmer Mart Spruit zijn bowlingdebuut. In 2014 had hij heel even aan het hoogste niveau mogen proeven, maar nu begon het echte werk. Direct was te zien dat zijn winterstage in Australië niet alleen in het teken van cricket had gestaan. Wel nam hij in zijn tweede over het en zijn eerste wicket, een alerte vang van Jay. Het vervolg was wat rommelig. Imran bleef van de Pinokéside druk uit oefenen, resulterend in twee wickets, 38 voor 3 na 9 overs. De eerste spectaculair gevangen door Thijs van Schelven. Op Schiphol vond men de risico’s te groot en besloot men voor de rest van de dag de Buitenveldertbaan te sluiten. Daarna herstelde VRA zich enigszins, Sean kon met zijn lijn en lengte geen verdere doorbraak forceren. Het werd tijd voor spin. Jay blijkt een prima offbreak in huis te hebben en werd in tweede instantie geholpen door de stumping van onze nieuwe vaste wicketkeeper Daan Vierling, 76 voor 4 na 15 overs. En vervolgens rekende hij ook nog VRA-topscorer Cooper in met een lbw, 95 voor 5 na 23 overs. Toen was het Thijstime, bevrijd van zijn Asiefallergie en geïnspireerd door de Bistabal bleek hij onbespeelbaar, gesteund door Daan, eindigend in 3 voor 12 in 8. Jay nam er ook nog eentje, een keurig bowling debuut in Nederland, 3 voor 23 in 10, en dat bracht 108 voor 9 na 30 overs. Good old Lesley Stokkers nam het laatste wicket, 124 all out na 39.2 overs. Er was messcherp gefield met twee nuttige vangen van Stefan Ekelmans. Al met al een goede eerste innings met een maakbaar totaal op het bord.

Na een vertraagde lunch opende Jay samen met Lesley en dat was voor de laatste even wennen. Jay leek geen hinder te ondervinden van de warme wedstijd van de dag daarvoor, Mumbai 40°, de direct daaropvolgende nachtvlucht, en de Hollandse salade met koffie bij de lunch. Hij ging direct van acquit met geplaatste schoten en snel runnen. Lesley, bevrijd van zijn vaste openingspartner, moest even schakelen. Dat duurde overigens niet lang. Jay verlangde misschien toch wel naar zijn bed en gaf in zijn ongeduld zijn wicket iets te goedkoop weg, 17 runs in 20 ballen. En Lesley weerstond de eerste confrontatie met de umpire niet en zat met 5 runs op de bank. Zijn humeur was overigens verassend, wie weet treedt er een nieuw tijdperk in. Toen routinier Doc Mol zijn wicket direct daarna weg gaf, brak onder het trouwe Quick-publiek even de paniek uit, 25 voor 3 na 7 overs. Sean en Jeroen zorgden gelukkig voor herstel, daarbij gesteund door het VRA-veld. Maar Jeroen bleek met zijn gedachten misschien toch iets teveel bij Die Haghe en gaf ook zijn wicket weg, 61 voor 4 na 17 overs. Rogier Rooda liet zich niet van de wijs brengen door de oerkreten van voormalig Nederlands elftalcaptain Borren. Met Sean bracht hij weer wat rust. Helaas had Sean na eerder geluk ook last van pech, met 39 rustige runs gevangen van de grond en 86 voor 5 na 27 overs. De trouwe aanhang werd wat onrustig. Daan kwam in en ondersteunde zijn huisgenoot goed. Helaas werd Rogier verschalkt door een yorker van de van VCC aangekochte international Kingma, wel een nuttige 28 runs. En toen Thijs in dezelfde over door een zelfde bal ook werd ingerekend, stond het ineens 107 voor 7. Werd het toch nog spannend. Daan kreeg steun van zijn andere huisgenoot Stefan, samen brachten zij ons in het zicht van de haven. Daan had nog wel pech, een alleen door de umpire waargenomen appeal van de nieuwe tennisleraar van de KNCB werd op raadselachtige wijze beloond. Stefan overleefde vervolgens een bloedneus, en met steun van Mart tikte hij de pot in de 43ste over binnen. Bank en uitpubliek konden tevreden zijn. De eerste twee punten zijn binnen, dat smaakt naar meer.

Mathilde
Het veld en het wicket waren fantastisch geprepareerd door de groundsmen. De wedstrijd werd in roestige banen geleid door het arbitrale duo Kuipers en Gözübüyük. 12th man Tycho de Mooij bleek een waar watertalent. Het boek was in de capabele handen van Rachel Mathieson, die nog wel even een opfriscursus had gevolgd bij de Dick van Egmond en John Fredrikstadt van het Nederlandse cricket in één. Het weer was stralend.

Metamorfose
Terwijl het Amsterdamse hockeypubliek teleurgesteld afdroop, trakteerden wij ons zelf op een koele en welverdiende versnapering. Helaas had een Afghaanse bootvluchteling een bezoek aan de VRA-kleedkamer gebracht. Op Quick wachtte ons vervolgens een wat vreemd geplande seizoensopening, warme woorden van de jeugdvoetbalvoorzitter gecombineerd met inspirerende geluiden van de cricketpraeses. Donderdag a.s. is het hemelvaart en staat Dosti thuis op het programma, het veld lijkt er helemaal klaar voor.

Snip

(door Jan Bruggeman)

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon