Langs lijnen van geleidelijkheid

Gepubliceerd op 17 juni 2018 door Krijn Vrolijk

Quick won gisteren van Punjab. Hieronder verslag van Jan Bruggeman.

Op de zaterdag vertrokken wij naar Schiedam voor onze eerste thuiswedstrijd op het nieuwe complex van Hermes DVS. Tegenstander was mededegradatiekandidaat Punjab. De positieve Pakistani’s hadden een verlate start bedongen. Hun Belgische sponsor, Daimler Benz, had die ochtend, ietwat ongelukkig, de feestelijke opening van de eveneens door hen gesponsorde gloednieuwe mesigit in Molenbeek gepland. De Punjabi’s konden daarbij natuurlijk niet ontbreken. De ontvangst op Sportpark Harga was allerhartelijkst, gastheer Hermes en -vrouwen hadden hun best gedaan om alles in goede banen te leiden. Doc Mol was terug uit de keuken en kwam in de plaats van Julius van der Horst. Het selectiecomité had Imran Khan verkozen boven Rogier Rooda. Jay Bista won wederom de toss en koos gezien de staat van het veld voor batten.

Bob van Gigch opende met Teun Landheer. De jonge Teun voelt zich duidelijkheid al helemaal thuis in ons eerste, zijn prestaties past hij daar naadloos op aan. En van Bob weet je wat je krijgt, 9 voor 2 na 4.4 overs. Stefan Ekelmans doorloopt alle rangen van de batting side en koos deze keer voor drie. Met Jay, ditmaal op vier, werkte hij aan herstel. Stefan vertrouwend op de fielding-kunsten van de suikervierders, Jay op zijn eigen kwaliteiten. Rustig werd de 50 bereikt in over 14 en de 100 in over 26. Het inmiddels binnengestroomde thuispubliek ging er eens goed voor zitten. Er werd druk gespeculeerd, zou Stefan eerder zijn 20 halen dan Jay zijn century? Beide weddenschappen betaalden niet uit. Stefan sneuvelde op de Sri Lankese coach van de Zuiderparkbewoners voor 19. Lesley Stokkers op zijn volgende bal, en Jay in de eerstopvolgende Sri Lankese over op 89, 121 voor 5 na 32.5 overs. Ook Daan Vierling en Doc hadden niets in de melk te brokkelen deze middag, 134 voor 7 na 38.1 overs. Een middle order collapse van ongekende omvang, die de wedstrijd weer geheel in de handen van de Punjabi’s bracht. De routine van Abhi Gill met de verrassend positieve Thijs van Schelven wilden echter niet van wijken weten. Zonder een moment van paniek of probleem sprokkelden zij de runs steeds vloeiender bij elkaar. Nu gingen de speculaties over het eindtotaal, en ook daar zat iedereen naast. Abhi werd op het fifty partnership, met een persoonlijke 27, nog wel gevangen, 184 voor 8 na 49.1 overs. Thijs met steun van een geblesseerde Sean Davey hield het hoofd koel, 28 not out en een niet meer verwachte 197 voor 8 na 50 overs. Dat bood perspectief.

Na een voedzame Brabantse broodmaaltijd was het aan de vrinden van de KNCB om ons totaal te overklassen. De van een mysterieuze papieren blessure herstelde international Myburgh met de vanuit Barcelona binnengevlogen Khan (het is Awais, Mieke!) openden de batting, Imran en Doc de bowling. En die laatsten hadden direct de overhand. Imran bowlde van de nog niet gebouwde Pavillon end als in zijn gloriedagen en nam het openingspaar uit de weg, waar teer en nicotine al niet goed voor zijn. Doc was van de nog niet rijdende Metro end onbespeelbaar, 15 voor 2 na 8.1 overs. Coaches uit Sri Lanka en Zuid-Afrika zochten daarna onze fielding zwaktes op en zorgden voor herstel. Maar de run rate bleef laag, 50 voor 2 na 23 overs. Dat kwam mede door de verrassing van de dag, de medium pace van Lesley Stokkers. Jay had goed opgelet in de kooi. In het veld was het zicht wat minder, drie vangen gemist. Gelukkig ook door zijn ouders, vanwege Peelbezoek, en scorende partner, vanwege meeuwbezoek. Wel dwong hij een run out af, 60 voor 3 na 28 overs. De herstelde spin van Thijs en Jay hield vervolgens de druk er op. Daardoor moesten de Punjabi’s risico’s nemen en dat betaalde ons uit. In een tussendoortje van Doc kon hij zijn eerdere fout goedmaken, een overtuigende lbw en 92 voor 4 na 35.2 overs. Meer dan 100 uit de laatste 15 overs, dat bracht het nog niet overtuigde publiek op het puntje van zijn stoel. Jay en Thijs herspinden zuinig door en veroverden samen het eerste Belgisch Pakistaanse wicket, 101 voor 5 na 37.5 overs. Dat betekende waterbreak en daar was Thijs weer ontstemd over, dat zou zijn ritme breken. Niets was minder waar, want de eerste bal na de break het volgende wicket, prima vang van een in alle opzichten steunende Stefan. En ook Jay had snel dubbel succes, 104 voor 7 na 38.3 overs en 118 voor 8 na 41 overs (en dat was de wicketkeeper, Mieke). De tweede Belgische Paki strubbelde nog wat tegen, maar Thijs liet zich ook hier niet van de wijs brengen, een eenvoudige c&b en 142 voor 9 na 45.1 overs en wedstrijd gespeeld.  Doc bood Teun vervolgens de kans om toch nog zijn talenten te laten zien, een schitterende overhead vang richting boundary, 144 all out na 47.4 overs. De bowling cijfers waren eindelijk weer eens om over naar huis te schrijven. In volgorde van opkomst: Imran 2 voor 20 in 8, Doc, 2 voor 22 in 7,4, Lesley 0 voor 22 in 10, Thijs 3 voor 34 in 10 (drie Mieke, niet vier!, die andere was de run out), Jay 2 voor 37 in 10. Voor de oplettende lezer ontbreken dan nog twee overs, en dat klopt.

Rest een woord van dank aan HTM, Pinkpop en de Mercuriaanse vrijwilligers. Al met al een perspectief biedende overwinning die weer wat lucht geeft. Volgende week dus eerst zaterdag Twenty20 op en tegen HCC, om 12.00 uur, en op zondag de returnmatch tegen VRA, thuis op VRA, aanvang gewoon 11.00 uur.