Eene Illuzie

Gepubliceerd op 22 mei 2018 door Krijn Vrolijk

Quick verloor gisteren van Excelsior. Hieronder verslag van Jan Bruggeman.

Tweede Pinksterdag, het weer was stralend, speelden wij onze tweede thuiswedstrijd tegen het nog ongeslagen Excelsior’20. In de opstelling één wijziging, Govert Trappenburg was geblesseerd geraakt, dat bood de gelegenheid aan Julius van der Horst om zijn debuut te maken. Captain Thijs van Schelven won zoals gewoonlijk de toss, we gingen dus batten. De aanvang van de wedstrijd werd enigszins vertraagd door opgesloten spelers en schoonmaakwerkzaamheden. Dat kunnen die leiders dan weer wel.

Lesley Stokkers en een wat bleke Teun Landheer openden beheerst. Het wicket deed soms wat onverwachts, de Excelsior-aanval was scherp, het gras was nog steeds kort, het veld was rap. De runs kwamen niet snel, beiden haalden nog wel de dubbele cijfers, maar waren daarna het slachtoffer van de Schiedammer captain, 38 voor 2 na 15.5 overs. Een redelijk platform voor onze coaches, het patroon van zaterdag werd herhaald en vervolgd. Jay Bista liet aanvallend en exotisch batten zien, Sean Davey ondersteunde. Daarbij moet worden opgemerkt dat de fielders meehielpen. Het inmiddels volgestroomde Nieuw Hanenburg ging er goed voor zitten. Aanvankelijk nog rustig aan, maar al snel ging het scoringstempo drastisch omhoog. De eerste over van hun coach bracht 14 runs en 109 voor 2 na 29 overs. Het honderd partnership volgde snel daarna in over 34. Sean struikelde helaas net na het behalen van zijn eerste Nederlandse half century, een persoonlijke score van 51 en 173 voor 3 na 37.3 overs. Jay stond al op 73 runs en ging onverdroten verder, nu gesteund door Doc Mol. Zijn eerste century kwam in 102 ballen. Doc kwam niet verder dan 13, Rogier Rooda wederom geen succes leidde tot 225 voor 5 na 45.4 overs. Jay zette de versnelling in en rukte uit op elke bal. In de één na laatste over werd hij uiteindelijk gevangen, een magistrale 137 met 11 vieren en 8 zessen, en 260 voor 6. Thijs en Daan Vierling brachten het eindtotaal op 269 voor 6. Een prima totaal, maar we waren er nog niet.

Na de Tunesische lunch openden Imran Khan en captain Thijs de bowling. Imran had moeite zijn lijn te vinden, maar nam wel snel het eerste wicket, een schitterende vang van Daan achter het wicket. Ook Thijs had moeite om in zijn ritme te komen. Dat bood de landskampioen de mogelijkheid om snel onder de druk uit te komen, en direct zaten ze het op de gewenste run rate. De inmiddels aangezette Sean slaagde er in de andere opener gevangen te krijgen door een strompelende Stefan Ekelmans, 60 voor 2 na 10 overs. Vervolgens kwam er nog wat originele Schiedamse inbreng die uiteindelijk door Teun werd gearresteerd, 118 voor 3 na 20.5 overs. Daarna namen hun coaches het heft in handen. Vele, maar niet alle, bowlingopties en tal van fielding changes werden geprobeerd, maar het lukte niet hen in de problemen te brengen. Een lbw-appeal werd niet gehonoreerd, een vangkans niet benut, maar dat was het dan ook wel. Zij passeerden de 200 na 37 overs en bouwden rustig verder. Het publiek roerde zich nog wel, maar het tij kon niet worden gekeerd. De eerste bal van de laatste over bracht Excelsior de verdiende overwinning, 270 voor 3 na 49.1 overs. De extra’s hadden uiteindelijk het, hoewel kleine, verschil gemaakt.

Zaterdag vervolgen wij onze strijd uit tegen ACC, ook zij zijn op zoek naar meer punten.