De zonen der zon

Gepubliceerd op 27 mei 2018 door Krijn Vrolijk

Quick won gisteren van ACC. Hieronder verslag van Jan Bruggeman.

Voor onze zesde competitiewedstrijd reisden wij af naar Amstelveen, waar het eveneens laaggeplaatste ACC onze tegenstander was. In vergelijking met vorige week was Imran Khan rust gegund en kwam good old Bob van Gigch het vervoer versterken. Captain Thijs van Schelven verloor voor het eerst de toss en dat betekende fielden. Het beloofde een schitterende dag te worden. Maar de aanloop naar het loopveld bleef verdacht leeg.

De nieuwe bal werd deze keer aan de jeugd gegund. Van de Kronenburg end begon Teun Landheer. Hij had duidelijk last van het syndroom van Spruit. Van de Rap end had Julius van der Horst een betere start met zijn bowling debuut in 1.  Maar de familie Zulfiqar was niet direct onder de indruk. First change Sean Davey werd eerst ook nog even aangepakt, maar sloeg direct daarna toe. Het eerste deel van de familie was opgeruimd, 46 voor 2 na 8.2 overs. Jay Bista wierp vervolgens zijn spin in de strijd, maar zonder direct resultaat. Het aanzetten van Doc Mol zorgde voor meer druk en wickets, 87 voor 4 na 20.2 overs. Thijs zijn eerste spell was wat onrustig, maar wel met een wicket, 118 voor 5 na 27 overs. De weer aangezette Julius had even moeite zijn ritme te hervinden, maar bowlde daarna keurig en rustig zijn 10 overs uit, 0 voor 39. Het tweede spell van Thijs was beduidend beter, 166 voor 7 na 42 overs. Hij eindigde met 3 voor 39 in 10. Vervolgens sloeg Sean toe, eerst ruimde hij de laatste en topscorende Zulfiqar, en vervolgens de staart. Hij eindigde met zijn eerste vijf wicket spell in Nederland op 5 voor 30 in 9,2 overs. Daar kun je mee thuiskomen. ACC eindigde zo op 189 all out in 48.2 overs. De zich achter de palen steeds beter thuis voelende Daan Vierling had vier slachtoffers. Verder vangen van Rogier Rooda, Julius en een schitterende van Teun. Ook Doc had goede cijfers, 2 voor 16 in 6. Na hun flitsende start hadden de ACC-ers op meer gehoopt, wij waren tevreden.

De lunchkeuken had duidelijk last van ramadan, dus we konden ons direct richten op de batting innings. Het was nog steeds redelijk leeg en troosteloos langs het Loopveld. Van Quickzijde slechts enkele fanatieke ouders en vaste relaties. Van het thuispubliek viel slechts een rondscheurende invalide op. Zijn teksten waren onbegrijpelijk, maar hij had een bepaalde focus op onze cricketdames. De zon was nadrukkelijk aanwezig. Bob opende met Teun. Voor Bob duurde het twee ballen, voor Teun gelukkig wat langer. Toen Jay ook snel het slachtoffer was van Zuid-Afrikaanse pace en Sean zichzelf onnodig uit runde stond het plots 16 voor 3 na 4.4 overs en werd het stil op de bank. Teun was echter niet onder de indruk en met de deze keer op vijf ingekomen Lesley Stokkers begon hij te werken aan herstel. Helaas ging hij op 20 lbw en 55 voor 4 na 16.4 overs. De overgeconcentreerde Stefan Ekelmans zat vervolgens ook snel langs de kant, 62 voor 5 na 21.2 overs. Een overwinning leek op dat moment buiten bereik. Doc kwam Lesley ondersteunen, en beide heren hadden een gelukkige start. Maar langzaamaan, zonder verder gekke dingen te doen, kropen wij uit het dal. Lesley kreeg er duidelijk meer zin in en de 100 werd in de 32ste over bereikt. Doc kroop ook uit zijn schulp en voerde het tempo op. ACC leek bevangen door de hitte en kon in hun aanval weinig indruk meer maken. Slechts oervader Zulfiqar maakte zich druk en bowlde als vertrouwd goed. De 150 kwam dankzij Julius in de 41ste over op het bord. En het 100 partnership werd in over 43 bereikt. Wij kregen de overhand. Zowel Lesley als Doc inmiddels met hun eerste half century van het seizoen in de tas. Doc kreeg toch nog even last van zijn zenuwen en gaf twee kansen weg. Die overigens door een verdwaald struikje niet voor de hele bank waarneembaar waren. Op de eerste bal van de laatste over werd de tie bereikt, op de derde bal sloeg Doc de winning hit, 193 voor 5 na 49.3 overs. Lesley eindigde op een uitmuntende 81 not out in 141 ballen, Doc op een voortreffelijke 70 not out in 74 ballen. Hun dames zagen dat het goed was. De bank ontplofte van vreugde, de tweede overwinning van het seizoen. De virtuele jugs stroomden binnen.

Volgende week op zondag onze laatste reguliere topklassewedstrijd thuis op gras. Promovendus Sparta is de opponent.