De nachtkaars van Anton

Gepubliceerd op 15 augustus 2016 door Krijn Vrolijk

Quick I verloor gisteren van Excelsior. Hieronder verslag van Jan Bruggeman.

“Bellum pacis pater”

De hele week had in het teken van het nietige Nepal gestaan. Het Nederlands elftal speelde en speelt twee interlands tegen de bergstaat, op zaterdag en maandag, waardoor onze internationals Wesley Barresi en Tim Gruijters op zondag niet beschikbaar waren voor de belangrijke competitiewedstrijd tegen Excelsior’20. De bondscoach had verordonneerd dat de er tussen beide wedstrijden in op zondag een trainingssessie diende plaats te vinden, waarbij de gehele selectie moest komen opdraven. In het licht van de sterkte van dwergstaat Nepal ongetwijfeld een verstandige beslissing, maar op die manier wordt de Nederlandse competitie niet echt serieus genomen. Kortom enige beroering bij Quick-selectie en -achterban.

Om ons goed voor te bereiden op de wedstrijd tegen Excelsior’20, gelukkig thuis, was er de hele week keihard getraind en begon de zondagochtend met een full English breakfast bij de Gruijtertjes. We wisten wat ons te doen stond, winnen, daarmee zou een finaleplaats tegen Dosti verzekerd zijn. Gelegenheidscaptain Henk Mol speelde ook nog eens zijn 358ste wedstrijd in het eerste en evenaarde daarmee het record van Dick Vierling en Edgar Schiferli. Hij won de toss, fielden dus.

En dat leek een gelukkige keuze. Het openingspaar Stephen Kriel en Ryan Cartwright was onbespeelbaar, na vier overs 11 voor 3. Het deze keer al vroeg in groten getale aanwezige thuispubliek ging er eens goed voor zitten. De Excelsior-aanhang, wederom rollend aanwezig, keek zorgelijk. De druk lag direct bij Excelsior en dat bleef de hele eerste innings zo. Excelsior slaagde er niet in partnerships te ontwikkelen. Zodra dat ook maar enigszins dreigde, zette Henk met succes een nieuwe bowler aan. Van 19 voor 4 naar 48 voor 5, van 70 voor 6 naar 104 voor 7, en uiteindelijk 115 all out in 45 overs. Er was uitermate zuinig gebowld, naast het openingspaar, ook door Henk, Jeroen Brand, Thijs van Schelven, Lesley Stokkers en Asief Hoseinbaks. Ook al ontbraken de exact 1000 runs van onze internationals en staken de 192 runs van invallers Daan Vierling en Rogier Rooda daar misschien wat schamel tegen af, dit totaal moest eenvoudig te maken zijn.

Maar helaas, het was weer zo’n dag. Excelsior vocht voor zijn laatste kans en startte overdonderend, 3 wickets in de eerste over, waarvan een sullige run out van Bob van Gigch, een mooie bal op Doc Mol en een stomme slag. Nu lag de druk bij ons. Hoewel we een aantal pogingen hebben gedaan om ons daaraan te ontworstelen, waren we niet in staat de wedstrijd in ons voordeel om te buigen. Na 19 voor 5 en 59 voor 7 eindigden we op het schamele totaal van 84 na 39.1 overs. Slechts Lesley, Thijs en Jeroen haalden dubbele cijfers. Te weinig fighting spirit met een desastreus resultaat. Een verdiende overwinning en een finaleplaats voor Excelsior. Daar was door sommigen vooraf misschien al rekening mee gehouden, maar na de eerste innings door de spelers zeker niet. Wat rest is volgende week de uitwedstrijd tegen Dosti om des keizers baard. Het wordt zo langzaamaan tijd voor nabeschouwen, alhoewel dat meestal uitmondt in de obligate inkopper of de nietszeggende dooddoener. Misschien volgende week.

Nog twee faits divers, onze Zuid-Afrikaanse bondscoach schijnt in zijn eerste jaren in Nederland zonder de juiste papieren te hebben gewerkt, de IND is een vooronderzoek gestart. En naar verluidt is in de nacht van vrijdag op zaterdag de CEO van de KNCB na een friendly tussen Roosters en Flamingo’s op Quick op de terugweg naar huis van de weg gehaald. De dienstdoende agent, die verdacht veel leek op onze popo, kon niets anders constateren dan laveloos. Hij heeft zijn roes in de cel mogen uitslapen.